Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου: Δικαίωμα στο camp

Το Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου είναι το παλαιότερο προσφυγικό καμπ της Ελλάδας και το μοναδικό στην Ευρώπη, πρώην επίσημο κέντρο φιλοξενίας, που κατέλαβαν και ανέλαβαν την λειτουργία του οι ίδιοι οι διαμένοντες σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το καλοκαίρι του 2017, λειτουργεί υπό τη διοίκηση των Κούρδων (κυρίως) κατοίκων του που εφάρμοσαν δομές αυτό-οργάνωσης, ακολουθώντας τις ιδέες του «δημοκρατικού συνομοσπονδισμού» που δοκιμάζεται στη Ροζάβα και άλλες κουρδικές περιοχές.

Χωρίς καμία στήριξη από επίσημες αρχές ή οργανώσεις και με αρκετά προβλήματα υποδομών και ελλείψεις υλικών και υπηρεσιών, το πολιτικό κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί γύρω του και η αποφασιστικότητα των ίδιων των κατοίκων του είναι τα μόνα που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κέντρου, των προσφύγων που διαμένουν σε αυτό και του συνολικού εγχειρήματος αυτοοργάνωσης.

Την Τετάρτη 9/10, στις 19:30, σας καλούμε στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης σε μια συζήτηση όπου θα παρουσιάσουμε ένα σύντομο ιστορικό, τα σημαντικότερα προβλήματα και την οργανωτική δομή του κέντρου, καθώς και τα χαρακτηριστικά του κινήματος αλληλεγγύης και κάποιους τρόπους συμμετοχής και στήριξης του εγχειρήματος και των Κούρδων προσφύγων. Η παρουσίαση βασίζεται στην διπλωματική εργασία μέλους της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης που πέρασε λίγους μήνες μαζί με τους Κούρδους πρόσφυγες στο Λαύριο.