Θερινό σινεμά στην ταράτσα: Προβολές 30/7 – 1/8

Λένε ότι ο χρόνος “πετάει” όταν περνάς καλά και μάλλον έχουν δίκιο. Φτάσαμε λοιπόν στην έκτη και τελευταία εβδομάδα του πρώτου μέρους θερινών προβολών στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης, λίγο πριν κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα δύο εβδομάδων, μέχρι την Κυριακή 18/8 που θα είμαστε πίσω στις θέσεις μας για τον δεύτερο γύρο θερινών προβολών.

Γι’ αυτή την εβδομάδα επιλέξαμε ένα ανεξάρτητο ψυχολογικό δράμα ενηλικίωσης από τις ΗΠΑ (“Το ποτάμι του φόβου”), 4 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες (“37 μέρες”, “Limbo”, “Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς”, “Προαύλιο”) που ολοκληρώνουν το φετινό αφιέρωμά μας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και την ταινία που δεν καταφέραμε να δούμε την πρώτη φορά λόγω βροχής, τις “Ατίθασες” από την Τουρκία.

Καλή εβδομάδα και καλές προβολές!

Το πρόγραμμα της εβδομάδας αναλυτικά:

Τρίτη 30/7:
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ – Mean Creek (2004, 90’), του Jacob Estes [ΗΠΑ]

Όταν σε μια μικρή πόλη του Όρεγκον ο νταής του σχολείου Τζορτζ επιτίθεται στον Σαμ, ο αδελφός του τελευταίου αποφασίζει με την παρέα του να προσελκύσουν τον Τζορτζ σε μια βαρκάδα στο ποτάμι της περιοχής για να τον εκδικηθούν. Η φάρσα όμως αποβαίνει μοιραία και θα τους στιγματίσει όλους. Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών 2004.

 

Τετάρτη 31/7:
Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο – ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

37 ΜΕΡΕΣ – 37 Days (2018, 23’), της Νικολέτας Λεούση [Ελλάδα]

Όταν η Μαρία, μια νεαρή έγκυος που δουλεύει σε ενα κατάστημα μανικιούρ πεντικιούρ απολύεται, αποφασίζει να κάνει απεργία γέννας. Βραβείο σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρες, συμμετοχή στα Φεστιβάλ Ρότερνταμ και Δράμας.

 

LIMBO (2016, 30’), της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη [Ελλάδα]

Με το μικρό κατσίκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη. Οι λύκοι με τα αρνιά θα μένουν μαζί. Και το μικρό αγόρι θα τα οδηγεί. 12+1 αγόρια και το κουφάρι μιας φάλαινας ξεβρασμένο στην ακτή. Βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, επίσημη συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών.

 

ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΑΛΟ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – Hector Malot: The last day of the year (2018, 23’), της Ζακλίν Λέντζου [Ελλάδα]

Η τελευταία μέρα της χρονιάς ξημερώνει κάτω από το φεγγάρι, ενώ η Σοφία βλέπει ένα όνειρο και δεν το λέει σε κανέναν: περπατώντας στην έρημο, μαθαίνει πως είναι άρρωστη. Υποκρίνεται ότι δεν την νοιάζει. Μήπως έχασε την καρδιά της; Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, Αργυρός Διόνυσος στο Φεστιβάλ Δράμας, Βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στις Νύχτες Πρεμιέρας.

 

ΠΡΟΑΥΛΙΟ – Schoolyard (2014, 10’), της Ρηνιώς Δραγασάκη [Ελλάδα]

Αθήνα, καλοκαίρι. Μια παρέα μαθητών αράζει στο προαύλιο ενός σχολείου. Οι αίθουσες είναι άδειες. Ο ήλιος καίει. Ένα μπαλόνι με νερό πέφτει από τον ουρανό και το μπουγέλο αρχίζει. Όμως αυτό το μπουγέλο θα παίζεται μέχρι τελικής πτώσης. Συμμετοχή στο Generation 14plus του Φεστιβάλ Βερολίνου 2014.

 

* Ακολουθεί συζήτηση με συντελεστές των ταινιών.

Πέμπτη 1/8:
ΑΤΙΘΑΣΕΣ – Mustang (2015, 97’), της Deniz Gamze Erguven [Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ]

Πέντε αδελφές μεγαλώνουν στο σπίτι της γιαγιάς τους στην επαρχιακή βόρεια Τουρκία, εγκλωβισμένες σε μια απόλυτα οπισθοδρομική κοινωνική πραγματικότητα. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους στα μάτια των ενηλίκων προκαλεί σκάνδαλο και το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά-σιγά σε φυλακή.

Πληροφορίες:
EΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου – Στάση ΤΡΑΜ “Αιγαίου”

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00 | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ*

* Αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνουμε τρόφιμα για τους Κούρδους πρόσφυγες που διαμένουν στο Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου: ζάχαρη, τσάι, αλάτι, πιπέρι, λάδι, ρύζι, όσπρια (εκτός από μαύρες φακές), πλιγούρι, τοματοπολτό, χυμούς φρούτων, γάλα μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία (οχι εβαπορέ), μπισκότα, μαρμελάδα, κονσέρβες ψαριού, αραβικές πίτες, ελιές σε συσκευασία μακράς διάρκειας. Όχι ζυμαρικά, όχι τρόφιμα που θέλουν ψυγείο, όχι ρούχα.

* Στο χώρο των προβολών λειτουργεί βιβλιοπωλείο και μπαρ με παγωμένες μπίρες, ποτά και αναψυκτικά σε τιμή ενίσχυσης.

* Φέρνουμε μαζί μας βιβλία που αγαπήσαμε και πλέον σκονίζονται στα ράφια των σπιτιών μας και τους δίνουμε μια δεύτερη ζωή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε την Εργατική Λέσχη και τους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου (περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/2XZMfaC).