Θερινό σινεμά στην ταράτσα: Προβολές 22-28 Ιουλίου

Έχουμε ήδη διανύσει νοητά 42.770 χιλιόμετρα*, λίγο παραπάνω δηλαδή από την περίμετρο της γης ή το 10% της απόστασης της γης από τη σελήνη (*τόσο θα ήταν το μήκος του φιλμ αν οι ταινίες μας προβάλλονταν από κλασικό 35mm φιλμ, όπως παλιά).

Με 15 ταινίες, 1.564 κινηματογραφημένα λεπτά (26 ώρες), παρουσία 3 σκηνοθετιδών, 3 ηθοποιών και 1 διευθυντή φωτογραφίας σε 3 από τις προβολές μας και με εκατοντάδες θεατές να έχουν ήδη ανέβει την περίεργη στριφογυριστή σκάλα για να βρεθούν στο αγαπημένο καλοκαιρινό μας στέκι, την ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης, μπαίνουμε στην 5η εβδομάδα θερινών προβολών, με 4 αγαπημένες ταινίες που θα προσθέσουν στο κοντέρ άλλα 424 λεπτά (7 ώρες) και 11.500 χιλιόμετρα φανταστικών αποδράσεων.

Και όπως κάθε Τετάρτη, η Ελληνίδα σκηνοθέτιδα της 4ης ταινίας του αφιερώματός μας στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο, η πρωτοεμφανιζόμενη -και ήδη βραβευμένη μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν- Σοφία Εξάρχου, θα είναι μαζί μας για να δεχθεί ερωτήσεις και να συζητήσει με τους θεατές μετά την προβολή της ταινίας της. Σας περιμένουμε!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω της συζήτησης, η προβολή του “Park” την Τετάρτη, θα ξεκινήσει αυστηρά στις 9 μ.μ.

Καλή εβδομάδα και καλές προβολές!

Το πρόγραμμα της εβδομάδας αναλυτικά:

Τρίτη 23/7:
ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ – Falling down (1993, 113’), του Joel Schumacher [Γαλλία, ΗΠΑ]

Οι αυτοκινητόδρομοι είναι μπλοκαρισμένοι. Ο τρόμος παραμονεύει στις πόλεις μας. Στα καταστήματα και τα εστιατόρια, ο πελάτης σπάνια έχει δίκιο. Η πίεση της ζωής στις μεγαλουπόλεις μπορεί να εξαγριώσει τον καθένα. Αλλά ο Μπιλ Φόστερ δεν είναι απλά εξαγριωμένος. Είναι αποφασισμένος να ανταποδώσει. Ο Φόστερ εγκαταλείπει το κολημμένο στο μποτιλιάρισμα αυτοκίνητό του (με πινακίδες Α-ΜΥΝΑ) την πιο ζεστή μέρα του χρόνου και βουτά απευθείας σε έναν αστικό εφιάλτη, παράδοξα αστείο και τρομακτικά βίαιο. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάικλ Ντάγκλας είναι ο Φόστερ, ένας συνηθισμένος τύπος που βρίσκεται σε πόλεμο με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο επίσης βραβευμένος με Όσκαρ Ρόμπερτ Ντυβάλ, είναι ένας συγκαταβατικός αστυνομικός με εμμονή να σταματήσει την αφηνιασμένη επιδρομή του Φόστερ σε όλη την πόλη. Αυτό το καθηλωτικό θρίλερ είναι η ιστορία τους, που θέτει το ερώτημα “Έχουμε αρχίσει να καταρρέουμε;”.

 

Τετάρτη 24/7:
Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο
PARK (2016, 100’), της Σοφίας Εξάρχου [Ελλάδα]

Δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004, μια παρέα αγοριών ζει ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Τα αγόρια περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα. Ο μεγαλύτερος της παρέας, ο Δημήτρης (17) μαζί με την Άννα (22) -πρώην αθλήτρια- προσπαθούν να ξεφύγουν από το Χωριό με προορισμό τα τουριστικά ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων. Καθώς οι εξορμήσεις τους συνεχίζονται και τα δυο παιδιά εισχωρούν όλο και πιο πολύ στις ζωές των τουριστών, η επιθυμία του Δημήτρη για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο.
* Ακολουθεί συζήτηση με την σκηνοθέτιδα της ταινίας

 

Πέμπτη 25/7:
ΒΡΟΧΗ – Baran (2001, 94’), του Majid Majidi [Ιράν]

Ένας νεαρός οικοδόμος αντιμετωπίζει εχθρικά το γιο Αφγανού μετανάστη που του “έκλεψε” ένα εύκολο πόστο στην οικοδομή. Αλλάζει όμως στάση όταν διαπιστώνει πως πρόκειται για μεταμφιεσμένο κορίτσι, που βρήκε αυτό τον τρόπο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Ρεαλισμός και ποίηση της καθημερινότητας σε ένα μικρό διαμάντι του ιρανικού σινεμά.

 

Κυριακή 28/7:
Ο ΡΟΖΕΝΚΡΑΝΤΖ ΚΑΙ Ο ΓΚΙΛΝΤΕΝΣΤΕΡΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ – Rosencrantz & Guildenstern are dead (1990, 117’), του Tom Stoppard [Αγγλία, ΗΠΑ]

Ο Ρόζενκραντς κι ο Γίλδενστερν, δυο άσημοι ήρωες που γέννησε η πένα του Σαίξπηρ στον ΑΜΛΕΤ, πρωταγωνιστούν σε μια σκευωρία που στρέφεται τελικά εναντίον τους. Από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Τομ Στόπαρντ, η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας 1991.

 

Πληροφορίες:
EΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου – Στάση ΤΡΑΜ “Αιγαίου”

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00 | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ*

* Αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνουμε τρόφιμα για τους Κούρδους πρόσφυγες που διαμένουν στο Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου: ζάχαρη, τσάι, αλάτι, πιπέρι, λάδι, ρύζι, όσπρια (εκτός από μαύρες φακές), πλιγούρι, τοματοπολτό, χυμούς φρούτων, γάλα μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία (οχι εβαπορέ), μπισκότα, μαρμελάδα, κονσέρβες ψαριού, αραβικές πίτες, ελιές σε συσκευασία μακράς διάρκειας. Όχι ζυμαρικά, όχι τρόφιμα που θέλουν ψυγείο, όχι ρούχα.
* Στο χώρο των προβολών λειτουργεί βιβλιοπωλείο και μπαρ με παγωμένες μπίρες, ποτά και αναψυκτικά σε τιμή ενίσχυσης.
* Φέρνουμε μαζί μας βιβλία που αγαπήσαμε και πλέον σκονίζονται στα ράφια των σπιτιών μας και τους δίνουμε μια δεύτερη ζωή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε την Εργατική Λέσχη και τους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου (περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/2XZMfaC).