Θερινό σινεμά στην ταράτσα: Σεπτέμβρης 2019

Έκτακτη ανακοίνωση: Το καλοκαίρι δεν τελείωσε! Ο Σεπτέμβρης που έρχεται, φέρνει μαζί του 14 ακόμα υπέροχες ταινίες (ανάμεσά τους 3 ελληνικές που θα προβληθούν παρουσία των δημιουργών τους), 1 παράσταση θεάτρου – φόρουμ και 1 μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι.

Στην πιο όμορφη ταράτσα της περιοχής, το Θερινό σινεμά της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης συνεχίζει με προβολές αγαπημένων ταινιών και άλλες εκδηλώσεις και ψάχνει συνοδοιπόρους για την επόμενη στροφή του μαγικού μας ταξιδιού στα αστέρια, σε ένα καλοκαίρι που δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα!

Δείτε την παρουσίαση του προγράμματός μας και κοπιάστε στην ταράτσα, γιατί… τα πιο όμορφα όνειρα είναι αυτά που γίνονται συλλογικά!

Αναλυτικά:

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/9:
Ο ΜΙΛΟΥ ΤΟΝ ΜΑΗ – Milou en Mai (1990, 107′), του Louis Malle [Γαλλία, Ιταλία] / Δραματική κομεντί

Όταν η μητριάρχης της οικογένειας Βιεζάκ πεθαίνει, τα μέλη της συγκεντρώνονται στη γαλλική εξοχή για την κηδεία της: μια υπέροχη αφορμή για να αναβιώσουν παλιές διαμάχες και να εφεύρουν νέες γύρω από τα κληρονομικά. Παρατηρώντας με διακριτικό χιούμορ τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές τους στη σκιά των κοσμογονικών γεγονότων του Μάη του ’68, και με μια θαυμάσια ερμηνεία από τον Μισέλ Πικολί, ο Λουί Μαλ ενορχηστρώνει μια εκλεπτυσμένη φαρσοκωμωδία για το τέλος μιας εποχής και την απατηλή ηρεμία ενός ειδυλλιακού παρελθόντος, λίγο πριν τα πάντα ανατραπούν.

ΤΡΙΤΗ 3/9:
ΑΘΙΚΤΟΙ – Intouchables (2011, 112′), των Olivier Nakache, Éric Toledano [Γαλλία] / Κοινωνική κομεντί

Ένας πλούσιος αριστοκράτης, έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα, επιλέγει για βοηθό του τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και οδηγούν σε μια αληθινή φιλία, κωμική και δυνατή, χαρίζοντας γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση, με ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως μόνο αστείο δεν φαντάζει. Μια ταινία για τη φιλία, τη χαρά της ζωής και το άνοιγμα σε νέους κόσμους, ακόμη και μετά από μια μεγάλη ανατροπή στη ζωή.

ΠΕΜΠΤΗ 5/9:
ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ – Death by hanging (1968 – 118′), του Nagisa Oshima [Ιαπωνία] / Πολιτική σάτιρα

Ένας άντρας καταδικάζεται για βιασμό και φόνο, αλλά η αγχόνη αποτυγχάνει να τον σκοτώσει. Αντίθετα, παθαίνει αμνησία και οι διώκτες του αναπαριστούν το έγκλημα, για να ανακινήσουν τη μνήμη του και να αποδείξουν την ενοχή του. Σύντομα, όμως, αρχίζουν να μπερδεύουν την πραγματικότητα με τον ρόλο που υποδύονται και τα όρια εγκλήματος και νόμου θολώνουν.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/9:
Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ: ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΟΡΟ – My neighbor Totoro (1988, 86′), του Hayao Miyazaki [Ιαπωνία] / Παιδική, φαντασίας

Όταν δύο κορίτσια πηγαίνουν στην εξοχή για να είναι κοντά στη δυστυχισμένη μητέρα τους, μπλέκουν σε περιπέτειες με τα θαυμάσια πνεύματα του δάσους που ζουν εκεί. Μια ήρεμη, τρυφερή και ανάλαφρη μαγική περιπέτεια από τον μεγαλύτερο Ιάπωνα δημιουργό ταινιών κινουμένων σχεδίων, Χαγιάο Μιγιαζάκι.

ΤΡΙΤΗ 10/9:
ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ – The song of sparrows (2008, 96′), του Majid Majidi [Ιράν] / Κοινωνική

Απολυμένος από τη δουλειά του στο χωριό, ο Καρίμ αναγκάζεται να δουλεύει στην Τεχεράνη ως παράνομος μεταφορέας. Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να συντηρήσει την οικογένεια του, χάνει σταδιακά την εντιμότητα, την καλοσύνη και την ψυχική του ηρεμία. Μια ήρεμη και γλυκιά ιστορία, με πινελιές ωραίου χιούμορ, άλλο ένα ανθρωποκεντρικό αριστούργημα του Ιρανικού κινηματογράφου από τον σκηνοθέτη της Βροχής (Baran) και των Παιδιών του Παραδείσου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/9:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
HOLY BOOM (2018, 99’), της Μαρίας Λάφη [Ελλάδα] / Κοινωνική, δραματική

Η ζωή τεσσάρων ανθρώπων αλλάζει δραματικά όταν ο 16χρονος Ιγκέ ανατινάζει το ταχυδρομικό κουτί της γειτονιάς. Τρεις ιστορίες μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας μέσα από τις οποίες αναδύεται η πολυπολιτισμικότητα, η πολύμορφη βία και η μάχη για επιβίωση που κυριαρχούν στην καθημερινότητα της ελληνικής πρωτεύουσας.
* ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 12/9:
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – Police, Adjective (2009, 113′), του Corneliu Porumboiu [Ρουμανία] / Κοινωνική

Η συνείδηση και η ενοχή εξετάζονται με σαρκαστικό, συχνά μαύρο χιούμορ μέσα από την ιστορία ενός νεαρού, ευσυνείδητου αστυνομικού, που αρνείται να συλλάβει ένα μαθητή για χρήση ναρκωτικών. Βραβείο FIPRESCI και βραβείο επιτροπής «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών.

ΤΡΙΤΗ 17/9:
ΕΠΤΑ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ – Seven psychopaths (2012, 110′), του Martin McDonagh [Αγγλία, ΗΠΑ] / Μαύρη κωμωδία

Μια μαύρη κωμωδία που κανιβαλίζει όσα αγαπάμε να μισούμε στον cult κόσμο του Χόλιγουντ. Ο Μάρτι είναι ένας Ιρλανδός σεναριογράφος που ζει και εργάζεται στο Χόλιγουντ. Από καιρό έχει στερέψει από ιδέες, πίνει σε σημείο κατάχρησης και προσπαθεί μάταια να γράψει ένα σενάριο, για το οποίο έχει μόνο τον τίτλο: «Επτά Ψυχοπαθείς».

ΠΕΜΠΤΗ 19/9:
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΕΝΑ ΦΙΛΑΚΙ»

«Μην γίνεσαι υπερβολική». «Μήπως παρεξήγησες;». «Μήπως έδειξες με τη στάση σου ότι ήθελες κι εσύ;». «Τι φορούσες;». «Αυτό με τη σεξουαλική παρενόχληση έχει γίνει και λίγο της μόδας τελευταία». «Ένα αθώο φλερτ είναι». Είναι αθώο το φλερτ όταν διακυβεύεται η δουλειά σου και η επιβίωσή σου;
Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου παρουσιάζει την παράσταση Θεάτρου Φόρουμ «Δώσ’μου ένα φιλάκι» και μας καλεί να διερευνήσουμε μαζί το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η λαϊκή ορχήστρα Γλυφάδας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, χωρισμένο σε τέσσερις περιόδους: Aπό την πρώιμη εποχή του ρεμπέτικου μέχρι την Αντίσταση στην Γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, και από την μεταπολεμική περίοδο των διωγμών και της μετανάστευσης, μέχρι τα τραγούδια που γράφτηκαν την περίοδο της χούντας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ (2003, 118’), της Ελισάβετ Χρονοπούλου [Ελλάδα] / Δραματική

Τον χειμώνα του 1972, η 28χρονη Ειρήνη συλλαμβάνεται από το στρατιωτικό καθεστώς για αντιστασιακή δράση και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η φυλάκισή της σκάει σαν βόμβα στη ζωή των δικών της και κλονίζει σχέσεις και αισθήματα. Για την εννιάχρονη κόρη της Όλγα, η φυλάκιση της μητέρας της βαραίνει σαν προσωπική εγκατάλειψη. Για τον ανεύθυνο, επιπόλαιο πρώην άντρα της Μανόλη, έρχεται για πρώτη φορά, η στιγμή να αναλάβει την ευθύνη του παιδιού του. Η παιδική κι αχώριστη φίλη της Ειρήνης, Βάσια, παίζει άθελά της καταλυτικό ρόλο στις ισορροπίες που αλλάζουν. Η ίδια η Ειρήνη ανακαλύπτει μέσα στη φυλακή μια άλλη πλευρά της ζωής και του εαυτού της. Όταν αποφυλακίζεται, τον Αύγουστο του 1973, δεν βρίσκει τίποτα στη θέση του.
* ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 24/9:
ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ – Lone star (1996, 135′), του John Sales [ΗΠΑ] / Περιπέτεια

Η ανακάλυψη ενός πτώματος που ανήκει σε ένα δολοφονημένο σερίφη στη δεκαετία του 50, γίνεται αιτία να βγουν στη φόρα τα απαγορευμένα μυστικά μιας κωμόπολης του Τέξας. Ένα πολύ ενδιαφέρον μετα-γουέστερν μυστηρίου που συναρπάζει και προβληματίζει τον θεατή, το αριστούργημα του Αμερικανού ανεξάρτητου κινηματογραφιστή Τζον Σέιλς.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/9:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
PARK (2016, 100’), της Σοφίας Εξάρχου [Ελλάδα] / Κοινωνική, δραματική

Δέκα χρόνια μετά το 2004, μια παρέα αγοριών ζει ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Τα αγόρια περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα. Ο μεγαλύτερος της παρέας, ο Δημήτρης (17) μαζί με την Άννα (22) -πρώην αθλήτρια- προσπαθούν να ξεφύγουν από το Χωριό με προορισμό τα τουριστικά ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων. Καθώς τα δυο παιδιά εισχωρούν όλο και πιο πολύ στις ζωές των τουριστών, η επιθυμία του Δημήτρη για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο.
*ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 26/9:
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ SUGAR MAN – Searching for Sugar Man (2012, 86′), του Malik Bendjelloul [Σουηδία, Αγγλία, Φινλανδία] / Μουσική

Μια ταινία πλούσια σε συναισθήματα και σε σκέψεις για την έμπνευση, την ελπίδα, την επιτυχία, την διασημότητα, την ίδια τη ζωή, και με την απίθανη μουσική του Σίξτο Ροντρίγκεζ που θα αναρωτιέστε γιατί δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ 2013 και δεκάδες άλλα βραβεία σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9:
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 5 – The Ladykillers (1955, 91′), του Alexander Mackendrick [Αγγλία] / Κωμωδία

Με τα μέλη της να υποδύονται τους μουσικούς, μια πενταμελής συμμορία νοικιάζει δωμάτια στο σπίτι μιας καλόκαρδης γριούλας και σχεδιάζει μια ληστεία τράπεζας. Πανέξυπνα γραμμένη, δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη και απολαυστικά ερμηνευμένη κωμωδία-ορόσημο του μεταπολεμικού σινεμά.

 


Πληροφορίες:
EΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου – Στάση ΤΡΑΜ «Αιγαίου»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00 | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

► Αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνουμε τρόφιμα για τους Κούρδους πρόσφυγες που διαμένουν στο Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου: ζάχαρη, τσάι, αλάτι, πιπέρι, λάδι, ρύζι, όσπρια (εκτός από μαύρες φακές), πλιγούρι, τοματοπολτό, χυμούς φρούτων, γάλα μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία (όχι εβαπορέ), μπισκότα, μαρμελάδα, κονσέρβες ψαριού, αραβικές πίτες, ελιές σε συσκευασία μακράς διάρκειας. Όχι ζυμαρικά, όχι τρόφιμα που θέλουν ψυγείο, όχι ρούχα.
► Στο χώρο των προβολών λειτουργεί βιβλιοπωλείο και μπαρ με παγωμένες μπίρες, ποτά και αναψυκτικά σε τιμή ενίσχυσης.
► Φέρνουμε μαζί μας βιβλία που αγαπήσαμε και πλέον σκονίζονται στα ράφια των σπιτιών μας και τους δίνουμε μια δεύτερη ζωή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε την Εργατική Λέσχη και τους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου (περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/2XZMfaC).

Email: ergatikilesxinsmyrni@gmail.com
FB: Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης