Δελτίο τύπου για την επίσκεψη στο καμπ των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο

Το Σάββατο 13/7 μέλη της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης και άλλων συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες Λαυρίου, επισκεφτήκαμε το Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου και το χώρο φιλοξενίας στην περιοχή Νεράκι, για να παραδώσουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.

Η επιτροπή και οι κάτοικοι του κέντρου μάς υποδέχτηκαν όπως πάντα εγκάρδια και μας ενημέρωσαν για τις ανάγκες που υπάρχουν σε τρόφιμα, υλικά και εργασίες, για τις γενικότερες συνθήκες στο καμπ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ενημερωθήκαμε για την πρόσφατη φωτιά που ξέσπασε σε χώρο δίπλα στα κοντέινερ που ζουν και που έχει μετατραπεί με ευθύνη της δημοτικής αρχής σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τις αντί-προσφυγικές και αντί-μεταναστευτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάσταση στις περιοχές απ’ όπου προέρχονται και τις εξελίξεις στην Ροζάβα και στην Τουρκία. Επίσης, συζητήσαμε διάφορες ιδέες για την περαιτέρω στήριξη του καμπ, για εκδηλώσεις ενημέρωσης και για πιο αποτελεσματικό συντονισμό των πολιτικών και αλληλέγγυων δράσεών μας το επόμενο διάστημα.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, μαζί με τις άλλες δράσεις της, συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο το αυτο-οργανωμένο προσφυγικό κέντρο Λαυρίου και τους Κούρδους που χωρίς καμία βοήθεια από επίσημους κρατικούς ή άλλους φορείς και οργανώσεις διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου οργανώνονται δημοκρατικά και αλληλέγγυα, ελπίζουν, αγωνίζονται και διεκδικούν το δικαίωμα σε μια ειρηνική και ελεύθερη ζωή με δικαιώματα, παρά και ενάντια στις επίσημες πολιτικές που τους υποβιβάζουν σε θύματα, επαίτες και ανθρώπους χωρίς κανένα δικαίωμα ή δυνατότητα διαφυγής, απομονώνοντάς τους με κάθε τρόπο από τις κοινωνίες των αναπτυγμένων χωρών υποδοχής, από την εκπαίδευση, την υγεία, την αξιοπρεπή κατοικία, την αγορά εργασίας και κάθε μορφή κοινωνικής ζωής.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης θα σταθεί δίπλα τους σε αυτό τον αγώνα, μαζί με όλους εκείνους που δεν χωρίζουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα, το φύλλο, τη φυλή, τη θρησκεία, την προέλευση και τις ιδέες τους, αποδίδοντάς τους επιλεκτικά δικαιώματα και καταδικάζοντάς τους σε μια ζωή αβίωτη.

 

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης τον Ιούλιο:

– Αντί εισιτηρίου, καλεί τους θεατές του Θερινού Σινεμά στην Ταράτσα της να προσφέρουν κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα για τους Κούρδους πρόσφυγες που διαμένουν στο Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου: ζάχαρη, τσάι, αλάτι, πιπέρι, λάδι, ρύζι, όσπρια (εκτός από μαύρες φακές), πλιγούρι, τοματοπολτό, χυμούς φρούτων, γάλα μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία (οχι εβαπορέ), μπισκότα, μαρμελάδα, κονσέρβες ψαριού, αραβικές πίτες, ελιές σε συσκευασία μακράς διάρκειας. Όχι ζυμαρικά, όχι τρόφιμα που θέλουν ψυγείο, όχι ρούχα.

– Διοργανώνει ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου: Φέρνουμε μαζί μας βιβλία που αγαπήσαμε και πλέον σκονίζονται στα ράφια των σπιτιών μας και τους δίνουμε μια δεύτερη ζωή. Τα βιβλία αυτά στη συνέχεια θα πωλούνται προς 2€, με το 1€ να δίνεται στους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου (περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/2XZMfaC).

– Στο βιβλιοπωλείο μας πωλείται προς 2,50€ η μπροσούσα της Ντέμπι Μπούκτσιν “Πώς οι ιδέες του πατέρα μου βοήθησαν τους Κούρδους να δημιουργήσουν μια καινούργια δημοκρατία” από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Το 1€ επίσης δίνεται στους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!