Ταινία: Γύρνα πίσω


Volver. Ισπανία, 2006. Σκηνοθεσία-σενάριο: Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ηθοποιοί: Πενέλοπε Κρουζ, Λόλα Ντουένας, Κάρμεν Μάουρα, Μπιάνκα Πορτίγιο. 111 λεπτά.

Μ’ αφορμή την ιστορία μιας μητέρας που προσπαθεί να προστατεύσει την κόρη της και συνδυάζοντας τα στοιχεία του μελοδράματος μ’ εκείνα του φανταστικού, ο Αλμοδόβαρ φτιάχνει μια ταινία όλο φρεσκάδα, χάρη και μαύρο χιούμορ. Εξαιρετική στο ρόλο της μητέρας η Πενέλοπε Κρουζ.

Μια ακόμη ταινία στην οποία ο Ισπανός Πέδρο Αλμοδόβαρ («Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», «Μίλα μου», «Κακή εκπαίδευση») ασχολείται με τις γυναίκες και τα προβλήματά τους, καταφέρνοντας να ανανεώσει το θέμα του. Τη φορά αυτή, στο «Volver» (που σημαίνει «Γύρνα πίσω»), το πετυχαίνει συνδυάζοντας με δεξιοτεχνία και μπόλικο χιούμορ τα προβλήματα τριών γενιών γυναικών με το θέμα του φανταστικού κινηματογράφου, και συγκεκριμένα την επιστροφή μιας νεκρής. Στο επίκεντρο η Ραϊμούντα (μια θαυμάσια, αισθησιακή Πενέλοπε Κρουζ), η οποία αναλαμβάνει να κρύψει το πτώμα, όταν η κόρη της Πάουλα σκοτώνει τον πατέρα της, στην προσπάθειά της να προστατευτεί από τις σεξουαλικές του επιθέσεις.

Γύρω από ένα έξυπνο, καλογραμμένο σενάριο, ο Αλμοδόβαρ αναμιγνύει με δεξιοτεχνία άλλες, το ίδιο ενδιαφέρουσες, ιστορίες: της Σόλε, μιας μεγαλύτερης χωρισμένης αδερφής, της Αγκουστίνα, μιας παλιάς φίλης, που φροντίζει την άρρωστη θεία τους και που κρύβει ένα μυστικό, και της Ιρένε (η γνωστή μας από τις «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», Κάρμεν Μάουρα), της νεκρής μητέρας που «επιστρέφει» για να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα.