ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ. της ΕΛΝΣ. Έγινε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το προσφυγικό, ενώ συνοπτικότερα συζητήθηκαν τα ζητήματα του Ιατρείου-Φαρμακείου και των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται.

 

Α) ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Οι βασικές διαπιστώσεις στο θέμα το προσφυγικού ήταν:

-Ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Λιβύη, κ.α. είναι η αιτία που δημιουργεί στρατιές προσφύγων.

-Η χρόνια σχέση εξάρτησης των χωρών της περιφέρειας δημιουργούν συνθήκες ακραίας φτώχειας στις χώρες αυτές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μεταναστεύουν με στόχο μια αξιοπρεπή ζωή.

-Το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο απομυζά πλουτοπαραγωγικές πηγές, παίζει γεωστρατηγικά παιχνίδια στην πλάτη των λαών, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε διάφορες χώρες που οδηγούν στην πλήρη καταστροφή τους (Ιράκ, Λιβύη, κ.α).

-Οι πόλεμοι δεν είναι αποτέλεσμα αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτισμών αλλά μεταξύ κρατών. Η δημιουργία αντιπαραθέσεων σε επίπεδο πολιτισμών που προωθούν τα κράτη που εμπλέκονται γίνεται για να συσκοτιστούν οι πραγματικές αιτίες και συμφέροντα.

-Οι δυτικές χώρες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που δημιουργεί η πολιτική τους, αλλά αφήνουν τους πρόσφυγες στην τύχη του. Πήραν περίπου 1εκ τα προηγούμενα δύο χρόνια (μορφωμένα τμήματα) και έκλεισαν τα σύνορά. Υπάρχουν 1,5εκ στην Τουρκία, 1εκ στο Λίβανο και 1εκ στην Ιορδανία.

-Η επιλογή από την ΕΕ και το κεφάλαιο φαίνεται να είναι ότι αυτοί θα εγκλωβιστούν εκεί και πιθανώς θα υπάρχουν ως εφεδρείες φτηνού εργατικού δυναμικού.

Ειδικότερα για την χώρα μας:

-Έχουμε 60χιλ πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες.

-Η λογική είναι να μείνουν σε μεγάλα camp και να μην εμπλακούν με την κοινωνία. Ελληνικό, Σκαραμαγκάς ή πιο μικρά απομονωμένα, Τρίκαλα Βέροια, κ.α.

-Προσπάθεια να μην δώσουν πολιτικό άσυλο και να κρατηθούν εδώ σε μια μορφή ιδιότυπης ομηρείας. Δεν δουλεύουν οι υπηρεσίες, το skype και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.

-Προσπάθεια αντιστροφής του μεγάλου κλίματος αλληλεγγύης. Τα ΜΜΕ προβάλλουν κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο που παρουσιάζεται, καυγάδες, συνθήκες κ.α.

-Προσπάθεια ακύρωσης και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης. Αυτό γίνεται γιατί η Ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία που αναιρεί βασικά δικαιώματα των προσφύγων και δεν θέλει κανένας να ενημερώνει και να προσπαθεί να προστατεύει τους πρόσφυγες γιατί αυτό δυσκολεύει την εφαρμογή της συμφωνίας. Ήδη οι έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά είναι αυστηροί, ενώ, φαίνεται ότι μόνο οι εξουσιοδοτημένοι από την Παμπειραϊκή μπαίνουν χωρίς πρόβλημα.

Η Εργατική Λέσχη διεκδικεί:

-Την κατάργησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Κυβέρνηση . Γιατί αναιρεί τον ορισμό του πρόσφυγα και καταργεί τα δικαιώματα τους. Είναι δολοφονική. (η επιστροφή στις Τουρκικές φυλακες, αυτοκτονίες, κ.α)

-Να φύγει η FRONEX-NATO από το Αιγαίο. Γιατί είναι υπεύθυνοι για τους πλιγμούς, το θάνατο και τον εγκλωβίσμό στην Τουρκία των θυμάτων του πολέμου και της φτώχειας.

-Να ανοίξει ο φράκτης του Έβρου .

-Να δοθεί σε όλους πολιτικό άσυλο και πλήρη δικαιώματα σε όλους.

-Να υπάρχουν αξιοπρεπή καταλύματα στο οικιστικό ιστό.

-Να υπάρχει απρόσκοπτη επικοινωνία ντόπιων-προσφύγων.

-Να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να οργανωθούν και να φτιάξουμε μαζί τους ένα μάχητικό διεκδικιτικό κίνημα για ότι τους αφορά.

Η δράση μας το επόμενο διάστημα έχει τον εξής χαρακτήρα:

-Ιδεολογική: Καταδειχνουμε τους υπαίτιους για το πρόβλημα και τη συντήρησή του (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Κυβέρνηση).

-Αντιρατσιστική: Όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι.

-Ταξική: Δεν φταίνε οι πρόσφυγες για την φτώχεια και την ανεργία. Ο αντίπαλος είναι ο ίδιος αυτός που εδώ εφαρμόζει πολιτική καταστροφή της εργασίας και των δημόσιων αγαθών και εκεί πολέμου και ακραία φτώχεια (είναι το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός.

-Αντιφασιστική. Απέναντι στους φασίστες που θέλουν να ξεμυτίσουν.

-Διεκδικητική απέναντι στην κυβέρνηση, στο δήμο και στους θεσμούς για να επιλύσουν τα προβλήματα.

Το κίνημα που χρειαζόμαστε:

Ένα κοινό κίνημα ντόπιων –μεταναστών:

-Αντιπολεμικό

-Για τις συνθήκες ζωής τους και την παροχή περίθαλψης και παιδείας.

-Για πλήρη δικαιώματα ώστε να μην χρησιμοποιηθούν σαν γκρίζα ζώνη εργατικής δύναμης.

Τι κάναμε από την προηγούμενη συνέλευση:

Έγιναν επιτυχημένες μαζικές δράσεις:

-Εκδήλωση στο Νέο Κόσμο,

-Διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη,

-φιλοξενία προσφύγων στη λέσχη,

-Συμμετοχή στον Συντονισμό για το προσφυγικό,

-Βάρδιες στο λιμάνι.

Τι θα κάνουμε:

Σε συνεργασία με όποιους θέλουν από το συντονισμό της περιοχής.

-Κινητοποίηση στο δήμο για κάλυψη οικογενειών προσφύγων

-Εκδήλωση στην πλατεία 24/4. Αντιπολεμική, αλληλεγγύης,  πολιτισμού.

-Προσαρμογή της δράσης μας και της επαφής μας με πρόσφυγες που θα βρίσκονται σε κοντινές περιοχές όταν το λιμάνι θα αδειάσει.

Άμεσες ενέργειες:

-Διερεύνηση ημερομηνίας για συγκέντρωση στο λιμάνι σε συνεργασία με διάφορες συλλογικότητες και το Συντονισμό για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

-Πραγματοποίησης εκδήλωσης στην Πλατεία Ν. Σμύρνης την Κυριακή 24/4 (των Βαΐων) σε συνεργασία με όσους είχαμε συνδιοργανώσει την πορεία και με κάλεσμα σε αντίστοιχες συλλογικότητες της Καλλιθέας..

 

Β) ΙΑΤΡΕΙΟ

Η ενημέρωση για τα προβλήματα του Ιατρείου ανέδειξαν την ανάγκη συνεργασίας με άλλες παρόμοιες δομές που έχουν τους ίδιους στόχους για ανεξαρτησία από τις κρατικές ή άλλες αρχές. Η ΕΛΝΣ θα πάρει μέρος σε σχετική συνάντηση.

 

Γ) ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Προγραμματισμός δράσεων στην γειτονιά από το συντονιστικό.

-Συνδιοργάνωση με την ATTACK διήμερου με θέμα την ανεργία και την επισφαλή εργασία στα μέσα Μαΐου.

 

Δ) ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδρομής – επίσκεψης σε τόπους ιστορικής μνήμης των αγώνων του λαού μας στις Κορυσχάδες και άλλες περιοχές της Ευρυτανίας στις 21/221 Μαΐου με καλεσμα και στις υπόλοιπες εργατικές λέσχες.

– Αποφασίστηκε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά την Τετάρτη 4 Μαΐου με συζήτηση και τραγούδια από τη χορωδία.

 

Ε) ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ

 

Έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την επίσκεψη κλιμακίου της χορευτικής ομάδας και της συμμετοχής σε σχετική εκδήλωση στη Σύρο. Διαπιστώθηκε ότι δεν έπρεπε να συμμετάσχουμε στην συγκεκριμένη εκδήλωση λόγο του γεγονότος ότι συνδιοργανωτής ήταν και ΜΚΟ κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο έγινε γνωστό στην διάρκεια της παρουσίας μας εκεί. Τονίστηκε η ανάγκη να είμαστε στο μέλλον πιο προσεκτικοί και να ενημερώνεται η Γενική Συνέλευση σε περιπτώσεις που υπάρχει υπόνοια ότι η παρουσία μας κάπου μπορεί να μην συνάδει με τις αρχές της διακήρυξης μας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Παράλληλα, σε περιπτώσεις που κάποια μέλη των ομάδων έχουν αντίρρηση σε πρόσκληση της λέσχης να συμμετάσχει η ομάδα τους σε κάποια εκδήλωση το θέμα θα αποφασίζεται από τη Γ.Σ.