Συνέλευση Νοεμβρίου 2018

Η Συνέλευση του Νοεμβρίου

Εργασιακά

Η συνέλευση του Νοεμβρίου της Εργατικής λέσχης Νέας Σμύρνης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το κρίσιμο θέμα των εργασιακών σχέσεων και την χειροτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους.

Η ξεχωριστή συζήτηση – εκδήλωση για αυτό το θέμα που είχαμε αποφασίσει στην προηγούμενη συνέλευση δεν έγινε για τεχνικούς λόγους, ωστόσο το θέμα συζητήθηκε ως ένα βαθμό στην συνέλευση και διαπιστώνεται ότι η κατ΄ όνομα έξοδος από τα μνημόνια δεν προοιωνίζεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά αντίθετα θα απαιτηθεί από τους εργαζόμενους υποταγή και αποδοχή των άθλιων όρων εργασίας στο όνομα της «ανάπτυξης».  Κρίνεται αναγκαία η ακόμη δυναμικότερη και πιο μαζική απάντηση των εργαζομένων.

Εκτός από τη γενική συζήτηση, η συνέλευση ασχολήθηκε με συγκεκριμένες καταγγελίες εργαζομένων της περιοχής μας που απευθύνθηκαν στην Εργατική λέσχη.

α)   Η Εστία Νέας Σμύρνης με την τεράστια ακίνητη περιουσία, οικοδομεί το δήθεν κοινωνικό της προφίλ πάνω την υπερεκμετάλλευση και την απληρωσιά των εργαζομένων της. Απλήρωτοι μένουν για κάμποσους μήνες οι εργαζόμενοι στην ίδια της Εστία, αλλά και στο γηροκομείο «Γαλήνη» που είναι ιδιοκτησία της.

Η συνέλευση αποφάσισε να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους:

  • Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας, το ΣΕΠΕ και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης, να μην κωφεύουν και να παρέμβουν άμεσα υπέρ των εργαζόμενων.
  • Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης θα στηρίξει κάθε αγωνιστική δράση των εργαζομένων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
  • Να μπει τέρμα τώρα στα εργασιακά κάτεργα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς – αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
  • Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία

β) Ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στον Οργανισμό πολιτισμού του Δήμου. Οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρείες υπογράφουν 6μηνες συμβάσεις περί το μήνα Ιούνιο και υποχρεώνονται, από το φόβο της απόλυσης, να εργάζονται όλο το χρόνο ανασφάλιστοι έναντι κάποιων άτυπων οικονομικών παροχών πολύ κατώτερων του μισθού τους. Είναι προφανές ότι θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους αυτούς με κάθε μέσο, με τρόπο που θα σχεδιαστεί με βάση τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσουμε.

γ)  Σε μεγάλη εταιρεία της περιοχής μας, της οποίας το όνομα για την ώρα δεν δημοσιοποιήσουμε δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση εργαζομένων με τη μεσολάβηση και συνδικαλιστικού φορέα, συμβαίνουν τέρατα και σημεία: Εκβιαστική απόσπαση υπογραφών που μεταβάλλουν δυσμενέστατα για τους εργαζόμενους τις συμβάσεις τους. Επιλεκτική επίθεση σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, απειλές και τρομοκράτηση σε μια εταιρεία που ανθεί και συνεχώς προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους. Ομάδα μελών της Λέσχης ανέλαβε να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους καταγγέλλοντες, τους έφερε σε επαφή με δικηγόρο του κινήματος και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο όταν θα χρειαστεί.

δ) Ενημερώθηκε η συνέλευση για τις καταχρηστικές αγωγές της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ συμφερόντων Καλογρίτσα, κατά της επίσχεσης εργασίας που έχουν κηρύξει η επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Η Εργατική Λέσχη θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων για ότι χρειαστεί στον αγώνα τους.

Αντιφασιστική Δράση.

Στην συνέλευση έγινε ενημέρωση για τις αντιφασιστικές δράσεις και εκδηλώσεις  της λέσχης.

  • Πραγματοποίηση πορείας την Τρίτη 30/10 στο Νέο κόσμο μετά από το χτύπημα μέλους της λέσχης από τρεις εθνικιστές-φασίστες της περιοχής.
  • Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία του Νέου κόσμου το Σάββατο 3/11 για το ίδιο θέμα.
  • Μαζική εκδήλωση-συζήτηση στην Εργατική λέσχη με δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α και εκπρόσωπο του αντιφασιστικού συντονισμού Καλλιθέας/Μοσχάτου/Ταύρου.
  • Μαζική παρουσία στην Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην Καλλιθέα μετά την εμφάνιση τάγματος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή..
  • Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή της Λέσχης στο κάλεσμα των αντιφασιστικών πρωτοβουλιών στο Εφετείο την Παρασκευή 25/11 με απαίτηση την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων φασιστών και της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης που δικάζεται.

 

Εκδηλώσεις-Δράσεις.

Αποφασίστηκε:

  • Εκδήλωση για το έργο του ποιητή Φώντα Λάδη με παρουσία του ίδιου και μουσική εκδήλωση με το έργο του.
  • Εκδήλωση με αφορμή τα Δεκεμβριανά με προβολή του ντοκιμαντέρ ”Οι παρτιζάνοι των Αθηνών” και εκδήλωση με βάση το συνέδριο για τον Δεκέμβρη του ’44 που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Επίσκεψη αλληλεγγύης στις φυλακές του Αυλώνα στους μετέφηβους κρατουμένους.
  • Έκθεση βιβλίου και παρουσίαση έργων τέχνης των μελών και φίλων της Εργατικής Λέσχης. Από τις 15/12 ως τα Χριστούγεννα και μουσική εκδήλωση.
  • Εκδήλωση για την παρουσίαση προτεινόμενων σεμιναρίων για ομάδα γονέων.
  • Πεζοπορία στην Πάρνηθα στις 9/12/2018

 

Υπάρχει πρόταση:

  • Από την ομάδα παραδοσιακών χορών για διοργάνωση εκδήλωσης με βάση το βιβλίο του Π. Μπουκάλα για την παράδοση.
  • Από την ομάδα του Ιατρείου της λέσχης εκδήλωση με παρουσίαση της σχέσης μαρξισμού και Ψυχιατρικής τον 20ο αιώνα.