Σκοποί και λειτουργία της ομάδας πεζοπορίας

Η επαφή του ανθρώπου με την φύση είναι καθοριστικό στοιχείο για την διαμόρφωση του χαρακτήρα και την ποιότητα της ζωής. Ο άνθρωπός υπάρχει μόνο σε αρμονία και σε άμεση αλληλεξάρτηση με αυτήν.

Η προστασία και η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος είναι ζωτική ανάγκη των καιρών μας και όρος για την συνέχιση της ύπαρξης του ανθρώπινου πολιτισμού. Καθήκον όλων μας είναι να σταθούμε απέναντι στα συμφέροντα και την επιδίωξη του κέρδους που οδηγεί στη διαρκή καταστροφή και καταλήστευση των φυσικών πόρων που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις (Πυρκαγιές, μόλυνση, εξορύξεις, τσιμεντοποίηση, κ.α)

Η επαφή με την φύση βοηθά να διαμορφώσουμε συλλογικές και αλληλέγγυες ανθρώπινες σχέσεις, να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή πίεση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είναι αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση ψυχικής ισορροπίας και απόκτηση σωματικής υγείας.

Η επαφή με τη φύση θα μας δώσει την δυνατότητα να γνωρίσουμε την πανίδα και χλωρίδα του τόπου μας, να ενημερωθούμε και να μάθουμε για τα βότανα, μανιτάρια κ.α.

Η ομάδα ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης θα λειτουργεί στα πλαίσια της λέσχης και με βάση τις αρχές και τις αντιλήψεις της, όπως αυτές περιγράφονται στο καταστατικό και την ιδρυτική διακήρυξη.

Η ομάδα θα συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και έκτακτα για την προετοιμασία πριν από κάθε Πεζοπορία και είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη και φίλους της λέσχης.

Στις συνεδριάσεις της ομάδας γίνονται προτάσεις από όλους για τις διαδρομές, για εκδηλώσεις, επιλύονται προβλήματα, κ.α

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

-Στις Πεζοπορίες που θα αποφασίζονται θα γνωστοποιούνται οι ώρες πορείας και ο βαθμός δυσκολίας. Με βάση αυτό ο υπεύθυνος κάθε Πεζοπορίας θα ελέγχει και θα κρίνει αν ο κάθε συμμέτοχος πληρεί τις προϋποθέσεις για να λάβει μέρος στην συγκεκριμένη Πεζοπορία με κριτήριο την ασφάλεια του καθενός και του συνόλου. Τυχόν διαφωνίες ή αντιρρήσεις θα συζητιούνται στην τακτική συνέλευση της ομάδας.

-Θα υπάρχει υποχρεωτικός εξοπλισμός που θα ανακοινώνεται πριν από κάθε Πεζοπορία.

-Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα ή στις διαδρομές.

-Στη διάρκεια της Πεζοπορίας ακολουθούμε τις υποδείξεις και εντολές του εκάστοτε υπευθύνου. Λειτουργούμε συλλογικά και με κριτήριο την ασφάλεια και προστασία των συνοδοιπόρων μας και της φύσης. Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον και φροντίζουμε να καθαρίζουμε αν είναι δυνατός τα μέρη που επισκεπτόμαστε.

-Προτείνεται προληπτικός ιατρικός έλεγχος