Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο Φεμινισμός για το 99%

Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2/2023 στις 7.30μ.μ. καλούμε τους φίλους, τις φίλες και τα μέλη της Εργατικής Λέσχης σε συζήτηση με αφορμή το βιβλίο των εκδόσεων Εκτός Γραμμής “ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ για το 99%”.

Την συζήτηση θα ανοίξει με την παρουσίαση του θέματος του βιβλίου ο Γ. Καλαμπόκας που έχει συμμετάσχει στην μετάφρασή του.

Από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των εκδόσεων:

Πώς θα είναι ο φεμινισμός του 21ου αιώνα; Το νέο κύμα μαχητικού φεμινισμού που ξεσπά σε κάθε γωνιά του πλανήτη απαντά στο ερώτημα διεκδικώντας την ανατροπή της έμφυλης καταπίεσης μέσα από τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού· του συστήματος που συναρθρώνει την ταξική εκμετάλλευση με την έμφυλη βία, τον ρατσισμό και την αποικιακή βία, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, την περιβαλλοντική καταστροφή.

Είναι ένας φεμινισμός ευθέως ανταγωνιστικός προς τον φιλελεύθερο φεμινισμό, ο οποίος οραματίζεται ίσες ευκαιρίες στην κυριαρχία και στη διαχείριση της εκμετάλλευσης, επιχειρώντας να αποπολιτικοποιήσει τους αγώνες για την έμφυλη δικαιοσύνη και να θέσει τον φεμινισμό στις υπηρεσίες του κεφαλαίου.

Ο Φεμινισμός για το 99% συνιστά πράγματι ένα μανιφέστο, που διακηρύσσει τις αρχές και τους στρατηγικούς στόχους ενός φεμινισμού ο οποίος είναι λόγος και πράξη από και για την κοινωνική πλειονότητα· συνιστά ένα μαρξιστικό μανιφέστο, που πιάνει το νήμα της αναζήτησης μιας επαναστατικής ρήξης νοηματοδοτώντας εκ νέου την ταξική πάλη υπό το πρίσμα αντιθέσεων γύρω από ζητήματα που για χρόνια αποσιωπούνταν, όπως το φύλο, η σεξουαλικότητα, η αναπηρία, η οικολογία.

 

***

Η Τσίντσια Αρρούτσα (Ιταλία, 1976) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο New School for Social Research στη Νέα Υόρκη, με ευρύ συγγραφικό έργο στην αρχαία φιλοσοφία και πολιτική σκέψη, τον φεμινισμό και τον μαρξισμό. Στρατευμένη φεμινίστρια, εκ των βασικών οργανωτριών της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας στις ΗΠΑ. Είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας του Viewpoint Magazine.

Η Τίθι Μπαττατσάρυα (Ινδία, 1971) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και διευθύντρια Διεθνών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Perdue. Συγγραφέας πλήθους βιβλίων για τη μαρξιστική θεωρία, το φύλο, την ισλαμοφοβία και την κοινωνική αναπαραγωγή. Ακτιβίστρια φεμινίστρια, εκ των βασικών οργανωτριών της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας στις ΗΠΑ. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής του International Socialist Review.

Η Νάνσυ Φρέιζερ (ΗΠΑ, 1947) είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Πολιτικής στο New School for Social Research. Για τη συνεισφορά της στην κοινωνική και πολιτική θεωρία, τη φεμινιστική θεωρία, τον μαρξισμό, και τη σύγχρονη γαλλική και γερμανική σκέψη, έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων. Ενεργή υποστηρίκτρια της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας, επινόησε τη φράση «φεμινισμός για το 99%».

 

Σας περιμένουμε.