ΑΜΚΑ σε μετανάστες – πρόσφυγες

Η αντιπροσφυγική πολιτική εντείνεται, μη χορήγηση ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς

Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη απόφαση της κυβέρνησης να άρει την εγκύκλιο βάσει της οποίας ορίζονται τα απαραίτητα για την παροχή ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς και πολίτες τρίτων χωρών, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και υπογράφεται από τον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, με ημερομηνία 11/7/2019.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  το σύστημα καθορισμού απόδοσης ΑΜΚΑ δεν ήταν καθορισμένο για αιτούντες άσυλο ή μετανάστες, που δεν έχουν ή δεν μπορούν να προσκομίσουν πρωτότυπα έγγραφα,  με αποτέλεσμα η έκδοση του ΑΜΚΑ να επαφίεται στον εκάστοτε υπάλληλο και αρμόδιο ΚΕΠ. Αυτό σήμαινε τεράστια ταλαιπωρία και για τους αιτούντες και επιβάρυνση φόρτου εργασίας για τα ΚΕΠ που προχωρούσαν στην έκδοση ΑΜΚΑ, χωρίς οριζόμενη διαδικασία και μόνο με την κάρτα αιτών άσυλο, όπως όριζε η εγκύκλιος που εκδόθηκε εν τέλει 20 μέρες πριν τις εκλογές.

Είναι όμως βάρβαρο και επιθετικό στα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών η ακύρωση αυτή της διαδικαστικής εγκυκλίου γιατί αποδέχεται ότι το κράτος δε χρειάζεται να έχει ορισμένη διαδικασία απόδοσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.  Αφήνει στο έλεος του κάθε υπαλλήλου και του κάθε ΚΕΠ την απόδοση ΑΜΚΑ. Εν τέλει υποσκάπτει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στο ζήτημα της περίθαλψης.

Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενη τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας εγκλώβισε και συνεχίζει μέχρι τώρα να εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας και απομονώνοντας τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και στην ενδοχώρα, έρχεται η κυβέρνηση ΝΔ και δυσχεραίνει σε αυτούς τους ανθρώπους την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Μήπως η συνέχεια είναι η πλήρης απαγόρευση πρόσβασης στην Υγεία;

Τι εξυπηρετεί αυτή η απόφαση; Είναι συνέχεια των “αποτρεπτικών μέτρων” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρχονται πρόσφυγες στη χώρα μας; Να μάθουν όλοι ότι στη Ελλάδα οι πρόσφυγες πεθαίνουν στους δρόμους αφού δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα ή να πάνε σε νοσοκομείο και συγχρόνως δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα γιατί έτσι έχουμε συμφωνήσει με τους «ανθρωπιστές» Ευρωπαίους και έτσι να αποφεύγουν να έρχονται στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα στη φασιστική λογική της «υγείας μόνο για Έλληνες» που μέχρι τώρα μόνο η Χρυσή Αυγή και ο Βελόπουλος υποστήριζαν.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την απάνθρωπη απόφαση γιατί θα βρει μπροστά της όλο τον εργαζόμενο λαό, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία που έχουν πρώτη στην ατζέντα τους τη διεθνιστική αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι τα ταξικά μας αδέρφια.