Πεζοπορία: Καστόρι Λακωνίας

Πεζοπορία της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης στο Καστόρι Λακωνίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/12/2019

 

Σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, το Καστόρι είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό στο νομό Λακωνίας, το οποίο εκτείνεται στην ανατολική πλευρά των βόρειου Ταϋγέτου. Μια περιοχή με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον μιας και εκεί έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα των πρωτοελλαδικών, των μυκηναϊκών και των ελληνιστικών χρόνων. Σήμερα το Καστόρι ανήκει στο Δήμο Σπάρτης και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πελοποννήσου, μέσα στο πράσινο.

Στην εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου, θα πάμε με λεωφορείο στο χωριό Γεωργίτσι, που έχει το προσωνύμιο «μπαλκόνι του Ταϋγέτου» και βρίσκεται σε υψόμετρο 970 μ. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει και η πεζοπορία μέσα από το φαράγγι των Μύλων και με τελικό προορισμό το Καστόρι. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή κατά την οποία θα συναντήσουμε έλατα, καστανιές και πλατάνια, η ύπαρξη των οποίων οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα νερού της περιοχής.

Ξεκινώντας από το Γεωργίτσι, θα προσεγγίσουμε αρχικά την είσοδο του φαραγγιού από δασικό δρόμο και μπόλικη φύση που στην αρχή είναι ήπια και μετά γίνεται πιο άγρια. Από εκεί, θα ακολουθηθεί μονοπάτι μέχρι να συναντήσουμε τον παλιό νερόμυλο και να φτάσουμε στην κοίτη του ποταμού. Στη συνέχεια, θα κατεβούμε από ξύλινη σκάλα κατασκευασμένη από κορμούς δέντρων και αφού διασχίσουμε το στενότερο τμήμα του φαραγγιού, θα φτάσουμε στο παλιό υδραγωγείο της Αλευρούς.

Συνεχίζοντας, θα προσεγγίσουμε τον καταρράκτη και θα κινηθούμε σε μονοπάτι παράλληλα με τον ποταμό Κάστορα, το οποίο θα μας οδηγήσει στην γέφυρα του Καστορείου κι από εκεί στο Μαρμαρογέφυρο, ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Ολόκληρη σχεδόν η διαδρομή γίνεται δίπλα στο ποτάμι, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας θα συναντήσουμε ερείπια από παλιούς Μύλους και άλλες ξύλινες κατασκευές που διευκολύνουν τη διέλευση του φαραγγιού κάνοντας την πεζοπορία σε πολλά σημεία της ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Αφού φτάσουμε στο Καστόρι θα έχουμε χρόνο για πικ νικ, αλλά και βόλτα στο χωριό, προτού πάρουμε και πάλι το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Η απόσταση της πεζοπορίας είναι 6,5 χιλιόμετρα και η διάρκεια 3-3,5 ώρες ανάλογα με το ρυθμό της ομάδας. Πρόκειται για εύκολη πεζοπορική διαδρομή, κατάλληλη και για αρχάριους.

Δηλώνουμε συμμετοχή στο 6972209745 (Δημήτρης) και 6977219780 (Ελένη)

Αναχώρηση: 6.30πμ

Κόστος εισιτηρίου: 15€