Η πόλη μας αγκαλιάζει τα μαθήματα αλληλεγγύης. Μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη. Εργατική ταξική αλληλεγγύη / Οργάνωση / Πάλη για την ανατροπή

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με αφορμή την πρωτοβουλία που πήρε η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης και καθηγητές-μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών να οργανώσουν ενισχυτικά μαθήματα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Νέας Σμύρνης, οι γονείς των οποίων είναι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι ή με χαμηλό εισόδημα. Στη συγκέντρωση επιβεβαιώθηκε η θέληση όλων -γονιών, μαθητών, καθηγητών, εργαζόμενων, ανέργων, φοιτητών- να προχωρήσει το εγχείρημα των μαθημάτων (τα οποία ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου) και να ενισχυθεί η προσπάθεια για την πλατιά ενημέρωση του νεοσμυρνιώτικου λαού. Η συμμετοχή μαθητών και καθηγητών είναι ήδη πολύ μεγάλη, γεγονός που αναδεικνύει την ευθύνη όλων μας.

Τονίστηκε ότι ο κόσμος που πλήττεται έχει ανάγκη από παρόμοιες πρωτοβουλίες εργατικής ταξικής αλληλεγγύης και όχι από κάλπικες «φιλανθρωπίες» αστικού, καθεστωτικού, δημοτικού ή εκκλησιαστικού τύπου, οι οποίες τελικά λειτουργούν ως «πλυντήριο» για να ξεπλυθεί η συνενοχή στο Μνημόνιο, τον εργασιακό μεσαίωνα, τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Σε κάθε περίπτωση, ο θύτης δεν μπορεί να σταθεί αλληλέγγυος στο θύμα του.

Επισημάνθηκε ότι τα μαθήματα δεν έχουν ως μοναδικό στόχο την προετοιμασία για τα μαθήματα του σχολείου και τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της συνεργασίας των μαθητών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο που δεν καθορίζεται από το κέρδος, οι καθηγητές θα ενθαρρύνουν τους μαθητές να αναδείξουν τις ικανότητες και τις κλίσεις τους, χωρίς λογικές ατομικισμού και ανταγωνισμού.

Σταθερή επιδίωξη των συμμετεχόντων είναι η ανοικτή και δημοκρατική οργάνωση των μαθημάτων, αλλά και κάθε μελλοντικής πρωτοβουλίας εργατικής ταξικής αλληλεγγύης στην πόλη μας. Μέσα από την καθημερινή πρακτική μας αμφισβητούμε τις υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις και δείχνουμε συλλογικούς αγωνιστικούς δρόμους, ώστε η εργατική τάξη να σταθεί στα πόδια της και να αντεπιτεθεί στις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, διεκδικώντας τον πλούτο που αυτή δημιούργησε.