Στις φυλακές του Αυλώνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ

 

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης βρέθηκε το Σάββατο στις 15/12/2018 στις φυλακές νέων του Αυλώνα. Στην δράση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους νέους πήρε μέρος τμήμα της Χορωδίας της Λέσχης και το μουσικό συγκρότημα “KaBarHe” που αποτελείται από μέλη και φίλους της λέσχης.

Η επίσκεψη και η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των δράσεων αλληλεγγύης της εργατικής λέσχης που αφορούν όλους αυτούς που δεν διαθέτουν πλούτο και εξουσία και βρίσκονται είτε κυνηγημένοι από τους πολέμους και τη φτώχεια, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, είτε χτυπημένοι από τις βάρβαρες πολιτικές του κεφαλαίου στην χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, είτε αυτοί που μπαίνουν στο στόχαστρο των φασιστών και της καταστολής του κράτους αλλά και όσοι ,όπως στην περίπτωση των φυλακισμένων νέων, το κράτος και η εξουσία τους θεωρεί περιττούς, μιας και όπως φαίνεται δεν συμμετέχουν αποτελεσματικά στην εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τραγούδια Ελλήνων ποιητών από την χορωδία και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα. Η συμμετοχή των κρατούμενων ήταν μαζική. Τραγουδήσαμε και χορέψαμε μαζί, συζητήσαμε και γνωριστήκαμε.

Η επίσκεψη πέρα από το γεγονός ότι έδωσε την δυνατότητα στους νέους να σπάσουν την ρουτίνα της φυλακής και τους υπενθύμισε ότι δεν θεωρούνται από όλη την κοινωνία απόκληροι και ξεχασμένοι, έδωσε την δυνατότητα κυρίως σε μας να δούμε από κοντά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καθημερινότητα τους, να αντιληφθούμε ότι αυτό το σύστημα των φυλακών περισσότερο εξοντώνει τους ανθρώπους παρά προετοιμάζει να επιστρέψουν στην εκτός φυλακής ζωή. Φωτεινή πλευρά είναι η προσπάθεια των εργαζόμενων να λειτουργήσει το σχολείο και να γίνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες που να συνδέουν αυτά τα παιδιά με την κοινωνία, να τους ανοίγουν παράθυρα στους υγρούς και στενούς τοίχους των κελιών.

Διαπιστώσαμε από την επίσκεψή μας ότι η κατάσταση των κτιρίων και των υποδομών είναι σε πολύ κακή κατάσταση, λόγω τις υποχρηματοδότησης από το υπουργείο όπως μας εξήγησαν οι υπεύθυνοι, και οι βασικές προσπάθειες να γίνει βιώσιμο το μέρος γίνονται από τους ίδιους τους κρατούμενους.

Η επίσκεψή μας στις φυλακές επιβεβαίωσε μέσα μας τον στίχο του ποιητή ότι η απάντηση σε κάθε ερώτηση είναι «ο άνθρωπος». Επειδή πέρα από την δική τους ευθύνη, τα παιδιά στις φυλακές πήραν στους ώμους τους και την ευθύνη που έχει η κοινωνία για την κάθε πράξη τους και η οποία δεν τιμωρήθηκε από τους δικαστές, θα συνεχίσουμε να τους συμπαραστεκόμαστε, θεωρώντας ότι κάθε έφηβος στη φυλακή εκτίει και την δική μας ποινή που δεν μας καταλογίστηκε γιατί επιτρέψαμε να υπάρχει μια κοινωνία του ατομισμού, της εκμετάλλευσης και της χυδαίας αγοράς.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

17/12/2018