Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς

Εικόνα γενικής καταστροφής μιας ολόκληρης πόλης, του οδικού δικτύου, των υποδομών της, των καταστημάτων και των σπιτιών αντικρίζει όποιος επισκέπτεται τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της πολύπαθης Δυτικής Αττικής. Συντριπτικότερη είναι η εικόνα στην περιοχή της Μάνδρας που βρίσκεται κοντά στη συμβολή των μπαζωμένων ρεμάτων κι έχει πληγεί ολοσχερώς. Όλα τα ισόγεια σπίτια εκεί είναι κατεστραμμένα και πλημμυρισμένα με λάσπη.

Οι κάτοικοι, χωρίς καμιά βοήθεια από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, προσπαθούσαν να καθαρίσουν με φτυάρια και σανίδες, να πετάξουν τον ολοσχερώς κατεστραμμένο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, να καθαρίσουν τα υπόγεια από το πετρέλαιο που είχε χυθεί από τους κατεστραμμένους λέβητες, να απομακρύνουν επικίνδυνα υλικά και αντικείμενα. Καταγγέλλουν ότι έχουν αφεθεί μόνοι τους κι ότι δεν έχει διατεθεί ούτε μια μπουλντόζα για να καθαριστούν οι δρόμοι από τα σκουπίδια, τα μπάζα και τα κατεστραμμένα αντικείμενα.

Είναι εξοργιστική η παρουσία δεκάδων ΜΚΟ και οργανισμών που παρέχουν δήθεν τεχνογνωσία στη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία, στο έδαφος της απόλυτης απουσίας των δημόσιων θεσμών και των τοπικών δομών κοινωνικής μέριμνας και προστασίας.

 

Πέρα από την καταγγελία για τις τεράστιες ευθύνες σημερινών και παλιότερων κυβερνήσεων και οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης, καθήκον μας είναι να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης συλλέγουμε κυρίως: Ξηρά τροφή (δεν μπορούν να μαγειρέψουν), κλινοσκεπάσματα, γαλότσες, αδιάβροχα, γάντια φτυάρια, κουβάδες, σφουγγαρίστρες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθημερινά 7-10 μ.μ.