Ποιος φταίει…

Η πανδημία που ξέσπασε απέδειξε πόσο επικίνδυνη για τις ζωές μας είναι η ασυγκράτητη ιδιωτικοποίηση των πάντων και, εν προκειμένω, των υπηρεσιών υγείας. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχει επιβληθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει να κάνει, όπως ομολογείται από τους υπεύθυνους, με την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας λόγω της κυριαρχίας της νεοφιλελεύθερης λογικής οικονομίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας  και στην μετατροπή των δημόσιων αγαθών σε εμπορεύματα. Στην πραγματικότητα ο κορονοϊός είναι περισσότερο επικίνδυνος από την γρίπη λόγω της ευκολότερης μετάδοσης και του πολύ μεγάλου κινδύνου για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή/και με προβλήματα υγείας και ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα. Ποιος ευθύνεται για το ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα; Το ίδιο το άτομο; Ή οι κυβερνήσεις που έχουν διαλύσει το σύστημα υγείας; Ή μήπως ότι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε έως τα 70 και οι συντάξεις μας πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη ούτε καν για τα αναγκαία φάρμακα;

Ναι, θα τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό του ρυθμού εξάπλωσης του ιού.

Ναι, θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται.

Όχι, δεν θα επιτρέψουμε να μας φορτώσουν ενοχές.

Όχι, δεν θα γίνουμε τα πειραματόζωα νέων μορφών εκμετάλλευσης μέσα από την «εμπειρία» των ειδικών συνθηκών και μορφών εργασίας αυτής της περιόδου.

Όχι, δεν θα ξεχάσουμε ποιοι είναι οι φταίχτες όταν με το καλό περάσει ο εφιάλτης.

Όχι, δεν θα αποξενωθούμε, θα μείνουμε ενωμένοι έστω χωρίς να βλεπόμαστε για ένα διάστημα. Θα παραμείνουμε άνθρωποι, αλληλέγγυοι, αγωνιστές και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα.