Να αρθεί το εμπάργκο στην Κούβα

Η Κούβα, ένα μικρό κράτος με πληθυσμό παρόμοιο με την Ελλάδα, βιώνει τις τραγικές οικονομικές συνέπειες ενός εκδικητικού και παράνομου αμερικάνικου εμπάργκο, το οποίο διαρκεί πάνω από 60 χρόνια και στερεί πόρους και πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης στον κουβανικό λαό.
Ωστόσο, η Κούβα, έχοντας επιλέξει τον δρόμο της ανεξαρτησίας και της περηφάνιας δίνει διαρκώς μαθήματα αλληλεγγύης στην παγκόσμια κοινότητα.
Πέρα από την ιστορική της συμβολή στα αντιαποικιακά κινήματα ανά τον κόσμο, εδώ και δεκαετίες η Κούβα ”εξάγει” γιατρούς βοηθώντας κάθε φτωχή χώρα, κάθε χώρα σε ανάγκη που της το ζητά. Σε κάθε μεγάλη καταστροφή (σεισμούς, τσουνάμι, πολέμους) οι Κουβανοί γιατροί είναι εκεί. Είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ασία, είτε στην Αφρική.
Εντός της πανδημίας είδαμε τους Κουβανούς γιατρούς να σπεύδουν παντού στην πρώτη γραμμή για να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας άλλων κρατών που απειλούνταν με κατάρρευση.
Οι επιδόσεις της Κούβας μετά από δύο χρόνια πανδημίας είναι εξαιρετικές. Τα θύματα που μετράει είναι 5 φορές λιγότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και 10 φορές λιγότερα από την Ελλάδα. Μάλιστα, τόσο καιρό στηριζόταν απόλυτα στο 100% δημόσιο σύστημα υγείας της, τα φάρμακα που παρήγαγε η δημόσια φαρμακοβιομηχανία της και τα δημόσια ερευνητικά της κέντρα και τέλος στα μέτρα προφύλαξης του λαού της.
Εδώ και λίγες εβδομάδες η φτωχή Κούβα διαθέτει τα δικά της εμβόλια, τα οποία προήλθαν επίσης από δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα, σε δημόσια πανεπιστήμια, οργανισμούς και εργαστήρια και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους έναντι του κορονοϊού τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτή τη στιγμή η Κούβα είναι ανεξάρτητη όσον αφορά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα και εμβολιάζει ταχύτατα τον πληθυσμό της, σε ρυθμούς που κανένα απ’ τα μεγάλα κράτη δεν έχει καταφέρει ως σήμερα.
Μέσα σε 40 ημέρες κατάφερε να εμβολιάσει το 20% του πληθυσμού της και είναι σίγουρο πως σε άλλες τόσες θα έχει ξεπεράσει την Ελλάδα και πολλές ακόμα χώρες προστατεύοντας ακόμα περισσότερο τον πληθυσμό της, χωρίς καμία εξάρτηση από τους μεγάλους ιδιωτκούς φαρμακευτικούς κολοσσούς. Προσεχώς, μάλιστα, θα είναι σε θέση να εξάγει εμβόλια σε πολύ χαμηλές τιμές ή να τα δωρίσει σε φτωχές χώρες του πλανήτη.
Ίσως τελικά αυτά τα χαρακτηριστικά της μικρής Κούβας να είναι που ενοχλούν τις ΗΠΑ και τις χώρες που συστρατεύονται μαζί τους. Η εμμονή τους στις προσπάθειες οικονομικού στραγγαλισμού της Κούβας για την κατάρρευση του συστήματός της και ο,τι αυτό εκπροσωπεί είναι ενδεικτική για το τι τους ενοχλεί και τι φοβούνται.
Μήπως τελικά ένα 100% δημόσιο σύστημα υγείας, γενναία χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ερευνητικά επιστημονικά κέντρα στραμμένα στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες είναι εφικτό και δίνει λαμπρά αποτελέσματα ακόμα και κάτω από την πίεση των αφεντικών του πλανήτη;