Καλοκαίρι 2020 στην ταράτσα της Λέσχης

Για 9η συνεχή χρονιά, η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης σας καλεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 21:00 σε έναν «μαραθώνιο» θερινών προβολών στην ταράτσα μας, στην Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου (στάση τραμ «Αιγαίου»). Ξεκινάμε την Τρίτη 2 Ιούνη με την καθιερωμένη μας ταινία-έκπληξη στο Θερινό Σινεμά στην Ταράτσα και πλημμυρίζουμε την γειτονιά με ήχους, εικόνες, αρώματα, μουσική, χρώματα, συζητήσεις και γιορτινή διάθεση.

Ακόμα, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά. μεταμορφώνουμε τα θερινά βράδια και φανταζόμαστε τη ζωή και την πόλη αλλιώς. Ελάτε να γνωριστούμε, να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να μετρήσουμε αστέρια, να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε συλλογικές εμπειρίες και συναισθήματα που θα ομορφύνουν τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές.

Όπως πάντα, με το βλέμμα στους πιο ευάλωτους-ες από εμάς, δημιουργήσαμε ένα χώρο να μας χωράει όλους-ες και -αντί εισιτηρίου- συλλέγουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να στηρίξουμε τα θύματα της αδιάκοπης επίθεσης των εξουσιαστών στις ζωές μας, είτε αυτά ζουν δίπλα μας, στη γειτονιά μας, είτε σε σύγχρονα στρατόπεδα-φυλακές, εκτεθειμένα στην καθημερινή πολιτική και οικονομική βία.

Γιατί πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζούμε, συναντιόμαστε και αντιστεκόμαστε σε «ό,τι μας τρώει την ζωή». Η δυνατότητα το συλλογικό να νικά τον ατομισμό και τη μιζέρια.

Γι’ αυτό, κλείνουμε την τηλεόραση και απέχουμε από τα κοινωνικά δίκτυα, για να μοιραστούμε την «ζωντανή» θέαση μιας καλής ταινίας, να διαπιστώσουμε τα προφανή και να αναζητήσουμε κρυμμένα νοήματα, να σκεφτούμε διαφορετικές όψεις ή απλά να μοιραστούμε ένα χώρο που δεν φτιάχτηκε ως εμπόρευμα αλλά σαν χώρος ελεύθερης συνάντησης και δημιουργίας.

Το θερινό σινεμά της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης έχει πρόγραμμα… από την Τρίτη 2/6 στην οθόνη!

Τρίτη 2/6
Ταινία Έκπληξη

Όπως κάθε χρόνο, ξεκινάμε με μια πολυβραβευμένη ταινία-έκπληξη, για απαιτητικούς και ανήσυχους θεατές.

Μια αυθεντικά υπέροχη, μοναδικά ονειρική, σκοτεινή και ρομαντική αλληγορία που θα σας στοιχειώσει.

Πέμπτη 4/6

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί θα υπάρξει αλλαγή στην ταινία που θα προβαλλόταν την Πέμπτη 4/6, Μνήμες Εγκλημάτων του Bong Joon Ho. Η ταινία παρότι είναι του 2003 και θεωρήσαμε ότι δεν είναι εμπορικά αξιοποιήσιμη, ξεκινά την διανομή της στους θερινούς κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα. Κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κινηματογράφοι αυτοί την περίοδο λόγω και των μέτρων για την πανδημία, σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Εξάλλου όπως έχουμε δηλώσει οι δικές μας προβολές εντάσσονται στις δράσεις αλληλεγγύης, στην συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δεινή θέση.
Θα ανακοινωθεί άμεσα η ταινία που θα προβληθεί στην θέση της.

Ήδη ο χώρος μας έχει διαμορφωθεί με όλα τα μέτρα και τις αποστάσεις που χρειάζονται για να είμαστε και να νιώθουμε ασφαλείς.

Σας περιμένουμε!

Κυριακή 7/6

Looking for Eric – Αναζητώντας τον Έρικ
Κομεντί, 2009, 119′, Σκην: Ken Loach

Ο Έρικ είναι ένας μεσήλικας ταχυδρόμος, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος περνά μια βαθιά ψυχολογική κρίση. Καθώς βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κατάθλιψη, ο πρώην άσος της ομάδας του Ερίκ Καντονά εμφανίζεται από το πουθενά με μερικές πολύτιμες οδηγίες ζωής.

Απολαυστική, κοινωνικά αιχμηρή και ονειρικά αισιόδοξη κομεντί του Κεν Λόουτς, ύμνος στις έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινότητας και της συλλογικής δράσης.

Τρίτη 9/6

Nebraska
Δραματική, 2013, 115′, Σκην: Alexander Payne

Πιστεύοντας πως έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το τυχερό κουπόνι ενός περιοδικού, ένας πεισματάρης γέρος ξεκινά μαζί με τον γιο του ένα οδικό ταξίδι από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα.

Μια διαδρομή αυτογνωσίας, τρυφερή και μαζί πικρή, διασκεδαστική και βαθιά συγκινητική, βγαλμένη από το παλιό κιτάπι με τις πιο πολύτιμες -πλέον όλο και πιο σπάνια χρησιμοποιούμενες- συνταγές του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Πέμπτη 11/6


Maborosi
Δραματική Μυστηρίου, 1995, 110′, Σκην: Hirokazu Kore-eda

Η Γιούμικο βασανίζεται από επαναλαμβανόμενα όνειρα ενός παιδικού γεγονότος απ’ το οποίο δεν συνήλθε ποτέ: την εξαφάνιση της γιαγιάς της. Κάποιο βράδυ, ο άντρας της εγκαταλείπει το σπίτι και αυτοκτονεί. Μέσα από ένα προξενιό θα παντρευτεί για δεύτερη φορά και θα μετακομίσει σε ένα απομονωμένο χωριό, όπου τον πρώτο καιρό μιας ήσυχης και φαινομενικά χαρούμενης ζωής θα διαδεχθεί η επιστροφή πληγών και ερωτημάτων που δεν έκλεισαν ποτέ.

Ένα οπτικό ποίημα, συγκλονιστικό μέσα στην απλότητά του, με τη λυρική δύναμη του οποίου αξίζει να ξεκινήσει κανείς το ταξίδι στη φιλμογραφία του Κόρε Έντα (Κλέφτες Καταστημάτων).

Κυριακή 14/6


The Selfish Giant – Εγωιστής Γίγαντας
Κοινωνική, 2013, 91′, Σκην: Clio Barnard

Σε μια πόλη του εγγλέζικου Βορρά, ο 13χρονος Άρμπορ αποβάλλεται από το σχολείο και αρχίζει να περιφέρεται στη γειτονιά μαζί με τον κολλητό του Σουίφτι μαζεύοντας παλιοσίδερα και κλέβοντας καλώδια. Η γνωριμία τους με τον ρακοσυλλέκτη της περιοχής και η συμμετοχή τους σε αυτοσχέδιες ιπποδρομίες θα δοκιμάσουν τη φιλία των αγοριών, τα οποία αποφασίζουν να οργανώσουν μια επικίνδυνη κλοπή καλωδίων.

Γεμάτο ανθρωπιά και τρυφερότητα, ένα σκληρό, κοινωνικά ευαίσθητο δράμα ενηλικίωσης που φέρνει στο νου τον (καλύτερο) Κεν Λόουτς.

Τρίτη 16/6


Billy Liar – Μπίλι, ο Ψεύτης
Δραματική Κομεντί, 1963, 98′, Σκην: John Schlesinger

Ο Μπίλι είναι ένας νεαρός υπάλληλος γραφείου κηδειών με οργιώδη φαντασία. Έτσι, κάθε τόσο το μυαλό του ταξιδεύει στην Αμβροσία, ένα μυθικό βασίλειο στο οποίο πότε είναι βασιλιάς, πότε εραστής, οποιοσδήποτε ήρωας θα ανταπεξέρχονταν στις αληθινές καταστάσεις της ζωής του. Βέβαια, στην πραγματική του ζωή, τα πράγματα δεν είναι και τόσο τέλεια.

Οι ονειροπολήσεις ενός αντικομφορμιστή αλλά δειλού νεαρού, που νιώθει να τον πνίγει η ζωή της αγγλικής επαρχίας. Από τις καλύτερες ταινίες του αγγλικού free cinema.

Πέμπτη 18/6


Comizi d’amore – Ερωτικές Συναντήσεις
Ντοκιμαντέρ, 1965, 92′, Σκην: Pier Paolo Pasolini

Με το μικρόφωνο στο χέρι, ο “ρεπόρτερ” Πιερ Πάολο Παζολίνι θέτει ερωτήματα γύρω από το σεξ και την σεξουαλικότητα σε μια μεγάλη γκάμα της Ιταλικής κοινωνίας, επικεντρώνοντας σε θέματα όπως: παρθενία, πορνεία, ομοφυλοφιλία και σεξουαλική αγωγή.

Από τις ενίοτε διασκεδαστικές απαντήσεις των Ιταλών εκπροσώπων διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων, διαφαίνεται η μεγάλη άγνοια, σύγχυση και συντηρητισμός γύρω από το θέμα, κάνοντας κάποιες φορές τις απαντήσεις των παιδιών για το από πού βγαίνουν τα μωρά στο πρώτο από τα τέσσερα μέρη του ντοκιμαντέρ να φαίνονται λιγότερο αστείες από εκείνες των μεγαλοαστών του Βορρά και των φτωχών εργατών του Ιταλικού Νότου.

Κυριακή 21/6


The Return – Η Επιστροφή
Σινεφίλ, 2003, 105′, Σκην: Andrey Zvyagintsev

Ο πατέρας του Αντρέι και του Βάνια που έλειπε για άγνωστους λόγους επί δώδεκα χρόνια από το σπίτι ξαφνικά επιστρέφει. Τα δύο αγόρια τον ακολουθούν σχετικά διστακτικά σε ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό και ανυποψίαστη κατάληξη.

Μια αλληγορική, ποιητική, σκηνοθετημένη με ξεχωριστή έμπνευση ταινία, σχόλιο πάνω στη σχέση της σύγχρονης νεολαίας με το παλιό καθεστώς -ταινία που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Τρίτη 23/6


Los Olvidados – Ξεχασμένοι από την Κοινωνία
Δραματική, 1950, 82′, Σκην: Luis Buñuel

Στα υποβαθμισμένα προάστια της Πόλης του Μεξικού, μια ομάδα παιδιών που ζουν στο δρόμο, εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειές τους, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από την κλεψιά και την παραβατικότητα. O Χάιμπο, δραπέτης από το αναμορφωτήριο, τους οργανώνει ως εγκληματική συμμορία και ηγείται μαζί με το φίλο του Πέντρο, μέχρι που γρήγορα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, ξεπερνώντας τα όρια του νόμου και της ηθικής.

Το πρώτο αριστούργημα της λεγόμενης μεξικάνικης περιόδου του Μπουνιουέλ. Πάντρεμα του νεορεαλισμού με τον σουρεαλισμό σε ένα σινεμά της ωμότητας που σοκάρει ακόμα και σήμερα. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών 1951.

Πέμπτη 25/6


La Muerte de un Burócrata – Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη
Σάτιρα, 1966, 85′, Σκην: Tomás Gutiérrez Alea

Όταν η χήρα ενός εργάτη δεν μπορεί να πάρει σύνταξη, διότι ο άντρας της θάφτηκε μαζί με το βιβλιάριο εργασίας του, ο ανιψιός της αποφασίζει να τη βοηθήσει. Θα μπλεχτεί όμως στα δίχτυα της κουβανικής γραφειοκρατίας, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Η καφκική αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται ευφυώς με καυστικό χιούμορ και τον Αλέα να αντλεί ιδέες από την κινηματογραφική ιστορία της κωμωδίας αλλά και από τον Μπάστερ Κίτον μέχρι τον Λουίς Μπουνιουέλ.

Κυριακή 28/6


Taxi Teheran – Ταξί στην Τεχεράνη
Κοινωνική, 2015, 82′, Σκην: Jafar Panahi

Ένα κίτρινο ταξί διασχίζει τους ζωντανούς και πολύχρωμους δρόμους της Τεχεράνης. Πολλοί και διαφορετικοί επιβάτες μπαίνουν στο ταξί, κι ο καθένας εκφράζει ειλικρινά τις απόψεις του, ενώ τους παίρνει «συνέντευξη» ο οδηγός, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, τον Τζαφάρ Παναχί.

Βαθιά ουμανιστής, ο Παναχί πετυχαίνει με την ακαταμάχητη λιτότητά του να αναδείξει κομμάτια τόσο της κοινωνικής όσο και της ψυχολογικής, καθαρά ανθρώπινης, πλευράς του σύγχρονου Ιράν, αόρατα από τις διεθνείς τηλεοπτικές και διαδικτυακές ειδήσεις. Φλερτάροντας με το ντοκιμαντέρ, σκιαγραφεί με απλότητα και ανθρωπιά το ζωντανό, αντιφατικό πορτρέτο μιας δυσπρόσιτης στο δυτικό κόσμο κοινωνικής πραγματικότητας, κερδίζοντας τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2015.

 

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 12 & ΑΙΓΑΙΟΥ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00 – ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

ergatikilesxi.gr
ergatikilesxinsmyrni@gmail.com
FB: Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης