Θεατρική παράσταση

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης δίνει την δυνατότητα στις φίλες/ους και στα μέλη να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σάββας Στρούμπος. Ο σκηνοθέτης είναι αγωνιστής καλλιτέχνης και μέλος της Λέσχης μας.

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Γκέοργκ Μπύχνερ | Βοϋτσεκ | Εκδοχή β’

Η β’ εκδοχή της παράστασης “Βόυτσεκ” του Γκέοργκ Μπύχνερ από την Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάστηκε στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Μάρτιο του 2015.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο:

Ο Βόυτσεκ γράφτηκε το 1836 στη Γερμανία, από τον 24χρονο Γκέοργκ Μπύχνερ (1813-1837), που πέθανε πριν προλάβει να το ολοκληρώσει. Το έργο αυτό, με τις μικρές αποσπασματικές του σκηνές, και την αινιγματική τους ακολουθία, έμελλε να επηρεάσει όσο λίγα το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα.

Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει ως εξής:
Ο στρατιώτης Βόυτσεκ ξυρίζει καθημερινά τον λοχαγό του και για λίγα χρήματα κάνει το πειραματόζωο στον γιατρό του στρατοπέδου, για να θρέψει την οικογένειά του. Ο Βόυτσεκ θα σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απατά. Η φυλακή της κοινωνίας γίνεται τόσο ασφυκτική που του αφήνει μόνο μια διέξοδο, τη βία. Αυτή η μορφή βίας δεν στρέφεται ενάντια στους καταπιεστές του, αλλά ενάντια στη γυναίκα του και σε τελική ανάλυση, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, οδηγώντας τον στην πιο επικίνδυνη φυλακή, αυτή του μυαλού του.
Ο Βόυτσεκ, έργο τραύμα και κραυγή αγωνίας, βάζει στο μικροσκόπιο και αποδομεί ολόκληρο το θρησκευτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και οικογενειακό οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η βία και η εκμετάλλευση βρίσκονται στον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων κάθε είδους.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Σημείο Μηδέν
Μουσική: Δαυίδ Μαλτέζε
Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Κολιός
Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος
Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης
Photo credits: Αντωνία Καντά
Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Διανομή:

Μελέτης Ηλίας: Βόυτσεκ
Ελεάνα Γεωργούλη: Μαρία
Δαβίδ Μαλτέζε: Λοχαγός, Αρχιτυμπανιστής
Δέσποινα Χατζηπαυλίδου: Αντρές, Γιατρός, Θεατρίνος

ΔΕΙΤΕ στην παρακάτω διεύθυνση:

https://vimeo.com/118295082