Πτωχευτικός κώδικας

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, τον οποίο ψήφισε μόνη της στις 26/10 η Ν.Δ. στη βουλή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση του λαού και αποτελεί δώρο στις τράπεζες και τα funds. Οι νέες ρυθμίσεις σαρώνουν δικαιώματα, ελευθερίες, ζωές, ακόμα και το κεραμίδι του κάθε βιοπαλαιστή.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας εισάγει το θεσμό της πτώχευσης των ιδιωτών, δηλαδή των προσώπων που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα. Με αυτό το θεσμό εξισώνεται με τις επιχειρήσεις ο άνεργος, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος, ως προς τις συνέπειες.

Ο πτωχευτικός κώδικας είναι συνέχεια της πολιτικής επίθεσης στη λαϊκή κατοικία που ξεκίνησε την περίοδο των μνημονίων και εντάθηκε με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των κατασχέσεων που ψήφισε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η σημερινή κατάσταση της πανδημίας αναδεικνύει την κατοικία σε αναφαίρετο καθολικό κοινωνικό δικαίωμα, που οφείλει να εξασφαλίζει όχι μόνο την πρόσβαση στη στέγη, αλλά και την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση για τον καθένα και την καθεμία.

✊ Απαιτούμε:

  • Απόλυτη προστασία του δικαιώματος στη στέγη, με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και τη διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία.
  • Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.
  • Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο.
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων. Κατάργηση των εξώσεων.
  • Καμία αποκοπή παροχής ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου στις λαϊκές οικογένειες, μειώσεις στα αντίστοιχα τιμολόγια.

Παράλληλα για τις άμεσες ανάγκες στέγασης όλων στην περίοδο του κορονοϊού:

  • Επίταξη ξενοδοχείων και κατάλληλων καταλυμάτων για στέγαση όλων των αστέγων και όσων μένουν σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα στρατόπεδα και στέγασή τους στα αστικά κέντρα σε σπίτια και ολιγομελείς δομές διαβίωσης για την προστασία όλων.
  • Μέτρα προστασίας και υγιεινής για όσους ζουν σε συλλογικούς χώρους, Φοιτητικές Εστίες, Ξενώνες ηλικιωμένων, ιδρύματα για ασθενείς και παιδιά, φυλακές, κλπ.