ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΩΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΑΣ

Δεν θα τους κάνουμε «δώρο» το δώρο μας

 

Κοινή διακήρυξη των Εργατικών Λεσχών Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης

 

Σε ένα περιβάλλον αχαλίνωτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που ενισχύεται από τις μνημονιακές πολιτικές Σύριζα-Ανελ, ΕΕ, ΔΝΤ, είναι πολύ συνηθισμένη πια πρακτική η άρνηση καταβολής των δώρων εορτών από τους εργοδότες.

Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για:

  • Άρνηση καταβολής στο όνομα της «κρίσης».
  • Απειλές απόλυσης για όσους αντιδράσουν στη μη καταβολή του.
  • Περιπτώσεις εκφοβισμού, ακόμη και συνοδείας από μπράβους στα ΑΤΜ για να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν το δώρο που τους είχαν καταθέσει στην τράπεζα.

Ποιοι δικαιούνται δώρα Εορτών

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

 

Η μη καταβολή του δώρου είναι ποινικό αδίκημα και πάνε αυτόφωρο όσοι δεν το καταβάλουν!

Είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταβληθεί! Με ενάμισι εκατομμύριο άνεργους, πολλές φορές δυσκολευόμαστε να το απαιτήσουμε, να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε συλλογικά.

Ε, λοιπόν συνάδελφε, εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να χαρίσουμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν και τα έχουμε δουλέψει όλη τη χρονιά. Μπορούμε να απαντήσουμε. Αν εργοδότης αρνηθεί να δώσει το δώρο των Χριστουγέννων θα βρούμε τρόπο να τον πείσουμε ή να τον αναγκάσουμε. Οι Εργατικές Λέσχες είναι εδώ για να στηρίξουν οποιονδήποτε αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Με μαζική, διαρκή παρουσία, για όσο και ό,τι χρειαστεί. Με νομική υποστήριξη, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας, εφόσον επιλέξει την καταγγελία του εργοδότη που παρανομεί. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο που καταδεικνύει τη μη καταβολή του δώρου ή την περικοπή του ή τον εκβιασμό για την επιστροφή του ή για όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας. Γιατί δεν πρέπει να χαρίσουμε τα χρήματα που έχουμε δουλέψει, ούτε να αισθανθούν σίγουροι ότι θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν σε καθέναν και καθεμιά μας. Θα επιμείνουμε μέχρι να κερδίσουμε και δεν θα αφήσουμε τους εκφοβισμούς ή τους εκβιασμούς των αφεντικών αναπάντητους. Κάθε περίπτωση που κάποιος ή κάποια ζητάει το δώρο ή αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά είναι υπόθεση όλων μας. Οι Εργατικές Λέσχες και οι άλλοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες της γειτονιάς είναι εδώ για να δώσουν αυτό τον αγώνα μαζί με σένα. Να δείξουμε στους εργοδότες ότι θα είμαστε όπου χρειαστεί και για όσο χρειαστεί, μέχρι να συμμορφωθούν και να μας σεβαστούν, είτε το θέλουν είτε όχι.

 

  • Να κάνουμε τους εργοδότες να το σκεφτούν δυο φορές πριν αποφασίσουν να αυθαιρετήσουν
  • Να δημιουργήσουμε κόστος σε κάθε έναν που μας αντιμετωπίζει σαν να του χρωστάμε
  • Δεν διστάζουμε, ενημερώνουμε την Εργατική Λέσχη της περιοχής μας.
  • Δεν χαρίζουμε τίποτα, το δώρο των Χριστουγέννων το έχουμε ανάγκη εμείς και όχι αυτοί!!!