Η συνέλευση του Οκτωβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/10 η μηνιαία συνέλευση της Λέσχης.

Αρχικά έγινε ένας απολογισμός των δράσεών μας μετά τη συνέλευση του Σεπτεμβρίου, που έδωσε αφορμή για περαιτέρω συζήτηση των ανοικτών ζητημάτων.

  • Σύμφωνα και με την απόφαση της Συνέλευσης του Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε με πανό στις αντιφασιστικές πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στις 16 και 18 Σεπτέμβρη.
  • Συμμετείχαμε στο κάλεσμα της Λαϊκής στέγης SOS και μέλη μας πήραν μέρος στις σχετικές δραστηριότητες. Συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι κομβικό, και ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Ενημερωθήκαμε για να συμμετέχουμε στα καλέσματα της «Λαϊκής Στέγης ΣΟΣ» και στα κεντρικά καλέσματα που αποφασίζονται από
  • Έχει προχωρήσει η συλλογή υλικού για το Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων Άσυλο Λαυρίου, θα συνεχιστεί και σύντομα θα το παραδώσουμε.
  • Πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση της ομάδας 18 ΑΝΩ και η συζήτηση στις 6/10.
  • Μεγάλη επιτυχία είχε η εξόρμηση μαζί με τα μέλη του σωματείου εργαζομένων στο φάρμακο, η συζήτηση και το γλέντι με ορχήστρα από μέλη του σωματείου στις 30/9.
  • Αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε και άλλες τέτοιες συνεργασίες με σωματεία.
  • Η συνεργασία με την Εργατική Λέσχη Καλλιθέας για να διερευνηθούν τρόποι δράσης για τη δημιουργία κοινής ομάδας που θα λειτουργεί ως Παρατηρητήριο εργοδοτικής αυθαιρεσίας με ακτίνα δράσης τις περιοχές Ν. Σμύρνης και Καλλιθέας θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, λόγω και του φεστιβάλ που πραγματοποίησε η Εργ. Λέσχη Καλλιθέας το προηγούμενο Σ/Κ.
  •  Ξεκίνησαν οι ομάδες που είχαμε προγραμματίσει με εξαίρεση εκείνες των Αραβικών και Ισπανικών λόγω υποχρεώσεων των υπεύθυνων των ομάδων αυτών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών λόγω ατελειών των μηχανημάτων και των Αγγλικών για αρχαρίους.
  • Δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κουσουρή «Οι Δίκες των Δωσίλογων 1944-1949» λόγω αδυναμίας του συγγραφέα να παραστεί, ενώ ο ιστορικός περίπατος με αφορμή την απελευθέρωση της Αθήνας είναι υπό σχεδιασμό.

Έγινε κατανομή εργασιών για το γλέντι ενίσχυσης της Εργατικής Λέσχης την Κυριακή 15/10/2017.

Ενημερώσεις:

  • Έγινε ενημέρωση για την πορεία συγκρότησης των τμημάτων των μαθημάτων αλληλεγγύης για μαθητές λυκείου, για την φετινή σχολική χρονιά. Υπάρχει ακόμη ανάγκη καθηγητών για την υποστήριξη των μαθημάτων αλληλεγγύης.
  • Ενημερωθήκαμε για την απόφαση της συνέλευσης του Ιατρείου – Φαρμακείου για 3 εκδηλώσεις με πρώτη … με θέμα την ψυχιατρική στη Σοβιετική Ένωση

Αποφάσεις:

  • Αναζητούμε ημερομηνία για θεατρική παράσταση από την Ζωή Τριανταφυλλίδη.
  • Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Κατσορίδα Εργατικός έλεγχος και αυτοδιαχείριση στις 15 Νοεμβρίου
  • Θα πάρουμε μέρος στη σύσκεψη με την Εργατική Λέσχη Καλλιθέας για το παρατηρητήριο την προσεχή Πέμπτη στις 7.30μ.μ.
  • Αποφασίστηκε να προετοιμαστεί σειρά συναντήσεων με τίτλο: «Μάθε ό,τι ξέρω»

Αναλυτικά η πρόταση είναι η εξής:

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες γνώσεις: θεωρητικές ή πρακτικές, επιστημονικές, τεχνικές ή καλλιτεχνικές κ.ο.κ. Κάποιες απ’ αυτές δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες ή δεν είναι διαδεδομένες σε κάποιους κύκλους ανθρώπων. Η γνώση έχει την ιδιότητα να αυξάνει όσο μοιράζεται και έχει πάντα αξία είτε χρηστική είτε αισθητική είτε είναι απλώς μέσο ή πηγή ψυχαγωγίας και δημιουργίας. Η αλληλεγγύη που είναι ένας από τους άξονες συγκρότησης της λέσχης μας έχει μέσα της την έννοια της αλληλοπροσφοράς. Αυτά που προσφέρουμε μπορεί να είναι υλικά αγαθά, ηθική ή συναισθηματική συμπαράσταση, κάθε μορφής βοήθεια. Η αλληλοπροσφορά γνώσης εντάσσεται επομένως στη μεταξύ μας αλληλεγγύη.

Η ιεράρχηση κάθε γνώσης ως προς την αξία δεν έχει να κάνει με τον καταμερισμό που ισχύει στην εργασία μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία. Επομένως αυτές οι γνώσεις που μπορούμε να διακινούμε μπορεί να καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα που να πιάνει από την εκλαΐκευση ενός επιστημονικού θέματος μέχρι τη χειροτεχνία, από γνώσεις πρώτων βοηθειών μέχρι την τεχνική πλεξίματος με βελονάκι, από την ανάλυση ενός ιστορικού γεγονότος μέχρι την τεχνική κατασκευής καλλυντικών. Αναφέρομαι, όπως γίνεται αντιληπτό, σε θέματα που δεν χρειάζονται περισσότερο από λίγες ή και μία μόνο συναντήσεις άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ομάδας το καθένα απ’ αυτά.

Η δραστηριότητα αυτή θα συμβάλει επιπλέον στο να γνωριστούν μεταξύ τους μέλη διαφορετικών ομάδων, να φέρει κι άλλους ανθρώπους σε επαφή με τη Λέσχη μας, να δοθεί δυνατότητα σε περισσότερους να προσφέρουν στους υπόλοιπους, να συμβάλει στο σπάσιμο των στεγανών ανάμεσα στο επιστημονικό και το χειρωνακτικό και πολλά άλλα.

Προτεινόμενη ημέρα: Σάββατο απόγευμα».

Συγκροτήθηκε ομάδα συλλογής προτάσεων και προγραμματισμού.

Άλλες ιδέες που ακούστηκαν θα συζητηθούν στην επόμενη συνέλευση.