Εκδήλωση για την Ιστορία του Δουργουτίου

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 20.00 μ.μ. στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης (Βενιζέλου 12 και Αιγαίου) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Ιστορία του Δουργουτίου, την ιστορία της γειτονιάς μας.

Συζητάμε με τον Νίκο Αμπανάβα για την ιστορία και την ταυτότητα του αρμένικου προσφυγικού συνοικισμού στην περιοχή Δουργούτι.

Στην παραγκούπολη στο νοτιοανατολικό άκρο του Δήμου Αθηναίων, εστιάζοντας στους αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοί του, ενάντια στον κατακτητή και τους συνεργάτες τους μέσα από τις γραμμές της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (Λόχος Δουργουτίου) την περίοδο της Κατοχής (1941-1944). Οι αγώνες τους όμως ενάντια στον κατακτητή πληρώθηκαν με μεγάλες θυσίες, με κορυφαία τους 120 νεκρούς στο Μεγάλο Μπλόκο του Δουργουτίου στις 9 Αυγούστου 1944.

Ο Νίκος Αμπανάβας έχει εκδώσει το βιβλίο:  «Το Δουργούτι της Κατοχής και της Αντίστασης 1941-1944», το 2022 από την «Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας», το οποίο αποτελεί την πρώτη επιστημονική μελέτη για τη «μαγική πόλη», πλησίον του κέντρου της Αθήνας και της Νέας Σμύρνης.Η εκδήλωσή μας αποτελεί φόρο τιμής στους κατοίκους της και στους αγώνες τους προβάλλοντας τα ιδανικά και τις αξίες της αντίστασης.