Η «Στέλλα Βιολάντη» είναι απ΄τα σπουδαιότερα θεατρικά του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Η 19χρονη Στέλλα Βιολάντη, κόρη του πλούσιου μεγαλέμπορα Παναγή Βιολάντη, γνωρίζει έναν γοητευτικό νέο, τον Χρηστάκη Ζαμάνο. Ο Ζαμάνος εργάζεται στο τηλεγραφείο κι έχει συνηθίσει χάρη στο καλό παρουσιαστικό του να κερδίζει εύκολα τη συμπάθεια και τον έρωτα των κοριτσιών του νησιού. Η αδιαφορία της Στέλλας πληγώνει τον εγωισμό του χαϊδεμένου Χρηστάκη, ο οποίος αποφασίζει να την κατακτήσει.
Ένα βράδυ, μάλιστα, της δίνει ένα γράμμα με το οποίο της εξομολογείται τον έρωτά του.
Η Στέλλα διαβάζοντας το γράμμα ξεγελιέται και θεωρεί πως ο Χρηστάκης την αγαπά πραγματικά. Περνά το βράδυ της ξάγρυπνη να σκέφτεται όλες τις προηγούμενες απόπειρές του να της δείξει το ενδιαφέρον του και πείθεται εν τέλει πως ο έρωτάς του είναι αληθινός. Του στέλνει, έτσι, κι εκείνη ένα σύντομο ερωτικό γράμμα. Ο πατέρας, όμως, της Στέλλας μόλις λαμβάνει τη σχετική επιστολή εξαγριώνεται με το θράσος του φτωχού υπαλλήλου. Ο Παναγής Βιολάντης ήταν ένας εξαιρετικά σκληρός άνθρωπος που ενδιαφερόταν μόνο για το καλό του όνομα στην τοπική κοινωνία.
Ο Χρηστάκης Ζαμάνος δέχτηκε έντρομος τις απειλές του Βιολάντη και πολύ γρήγορα του έδωσε το γράμμα της Στέλλας, αφού ούτως ή άλλως δεν είχε ποτέ αγαπήσει την κοπέλα. Η οργή του Παναγή Βιολάντη ήταν πολύ έντονη.
Όσο η Στέλλα συνέχιζε να επιμένει στον έρωτά της για το Χρηστάκη Ζαμάνο τόσο περισσότερο εξοργιζόταν ο πατέρας της. Η Στέλλα επέμενε στην απόφασή της, μα σιγά-σιγά από τον καημό της άρχισε να αρρωσταίνει. Η Στέλλα Βιολάντη πέθανε από τη στεναχώρια της, «πέθανε με τη γλυκιά πλάνη πως κάποιος την είχε αγαπήσει», πέθανε δικδικώντας να ορίζει η ίδια το σώμα της και τις επιθυμίες της.
Σε μια εποχή, όταν καμία γυναίκα δεν αντιτασσόταν στη βούληση του πατέρα, αδελφού, συζύγου της η 19χρονη Στέλλα βρίσκει τη δύναμη και το ψυχικό σθένος να πάει κόντρα στις αποφάσεις του πατέρα της και να παραμείνει βράχος στην απόφασή της, που λίγο πια είχε να κάνει με τον Χρηστάκη τον Ζαμάνο, παρά με το δικαίωμα ενός ανθρώπου να ορίζει τον εαυτό του.
Στο podcast αυτό, ακούτε μία από τις σημαντικότερες σκηνές του έργου όταν ο Χρηστάκης εκφοβίζεται από τον Παναγή Βιολάντη και στη συνέχεια η Στέλλα τον αντιμετωπίζει με σθένος…
Καλή σας ακρόαση!
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καρδογέρου
Ηχητική επεξεργασία: Δημήτρης Αλαγιάννης
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Παναγής Βιολάντης: Ανδρέας Μαλιγιάννης
Νταντής: Πασχάλης Θεοφανούδης
Μαρία Βιολάντη: Κυριακή Πανουργιά
Χρηστάκης Ζαμάνος: Δημήτρης Αλαγιάννης
Στέλλα Βιολάντη: Μαρία Αυγέα