Η Κινηματογραφική Ομάδα παρουσιάζει: Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ

Την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 21:00, η κινηματογραφική ομάδα διοργανώνει στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης την πρώτη προβολή-εκδήλωση της νέας “χρονιάς”, παρουσία συντελεστών!

Η ταινία, είναι το βραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ “Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ” του Αντώνη Μποσκοΐτη (2005, 64′) που μας ταξιδεύει τρεις δεκαετίες πίσω, στα πρώτα χρόνια της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής. Σπάνιο υλικό αρχείου, δραματοποιημένες σκηνές και αφηγήσεις όλων των καλλιτεχνών που έθεσαν τα θεμέλια για τον νέο (τότε) ήχο, θυμίζουν στους παλαιότερους και γνωρίζουν στους πιο νέους μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής μας ιστορίας.

 Μαζί μας θα είναι ο σκηνοθέτης και η Λήδα Χαλκιαδάκη, του ντουέτου των 70’s “Λήδα και Σπύρος”, για μια συζήτηση στο τέλος της προβολής (ενημερωτικά, ο σκηνοθέτης παρουσίασε πρόσφατα στις Νύχτες Πρεμιέρας και το νέο του ντοκιμαντέρ “Κατερίνα Γώγου – Για την αποκατάσταση του μαύρου” που θα βγει σύντομα στους κινηματογράφους).

Στην Αμερική υπήρχε το Fillmore Auditorium του Bill Graham, στην Αγγλία το UFO και το Marquee Club και στην Ελλάδα το Ροντέο και το Κύτταρο. Εκεί όπου, μεσούσης της χούντας, οι Έλληνες νεολαίοι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα διεθνή ηλεκτρικά ακούσματα των Frank Zappa, Rolling Stones, Captain Beefheart, κ.α. Η ταινία εξετάζει την πρώτη περίοδο, τη γένεση θα λέγαμε, της ελληνικής ροκ σκηνής μέσα από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και τις αφηγήσεις όλων των εκπροσώπων του συγκεκριμένου μουσικού κινήματος εκείνης της εποχής. Ο Διονύσης Σαββόπουλος αναφέρεται στην ηχογράφηση της «Μαύρης Θάλασσας», αλλά και στη σημασία του Dylan ως τραγουδοποιού. Η Μαρίζα Κωχ εξηγεί για ποιο λόγο της κόλλησε το παρατσούκλι «Γκαρίζα Ωχ!» Οι Socrates σε συναυλία του 1972, ο Δημήτρης Πουλικάκος και οι Εξαδάχτυλος επί σκηνής, όπως και ο Δημήτρης Ψαριανός που διηγείται πως γνώρισε τον Χατζιδάκι μέσα στο Κύτταρο. Το αρχειακό υλικό δένει με τις νέες λήψεις σε ασπρόμαυρο φιλμ 35 χιλιοστών και τα εν Ελλάδι παιδιά των λουλουδιών αναβιώνουν.

Διονύσης Σαββόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Μαρίζα Κωχ, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Δέσποινα Γλέζου, Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Μαγκλάρας, Πελόμα Μποκιού, Γιάννης Κιουρκτσόγλου, Αλέκος Καρακαντάς και Χρήστος Στασινόπουλος, Γιώργος Γαβαλάς και  ο μουσικός παραγωγός Ιλάν ενώνουν τις δυνάμεις τους, πότε με πρόζα και πότε με τον χαρακτηριστικό ροκ ήχο τους, χάριν ενός γοητευτικού κλικ στο παρελθόν, τότε που η νεοσύστατη ελληνική ποπ – ροκ σκηνή μεγαλουργούσε.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Taz1GEU9i9w&w=480&h=360]