Βιβλιοπαρουσίαση: «Ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου» του Γιώργου Ρούση

Την Παρασκευή 23/2, 7.30μ.μ. στη Λέσχη παρουσιάζουμε το βιβλίο  του Γιώργου Ρούση: «Ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου» 

 

ΔΟΚΙΜΙΟ: «Ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου»

 «Ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου» του Γιώργου Ρούση

εκδόσεις: ΓΚΟΒΟΣΤΗ

 

Ένα δοκίμιο για τον παραλογισμό της αποποίησης του ελεύθερου χρόνου που κερδήθηκε από την αυτοματοποίηση και τον εξορθολογισμό της παραγωγής.

 

Βιώνουμε τον παραλογισμό, οι παραγωγικές δυνάμεις να είναι πιο αναπτυγμένες από ποτέ και η κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρώπων να χειροτερεύει. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Μια από τις πιο κραυγαλέες πτυχές αυτού του παραλογισμού συνίσταται στο ότι, αντί ο χρόνος που κερδίζεται με την αυτοματοποίηση να έχει ως επακόλουθο την απαλλαγή των ανθρώπων από τον βραχνά της καταναγκαστικής δουλειάς, αυτός να παίρνει τη μορφή της ανεργίας, ενώ παράλληλα να εντείνεται η εκμετάλλευση όσων συνεχίζουν να εργάζονται.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυρίαρχη τάξη των κεφαλαιοκρατών, μπροστά στη νέα πραγματικότητα, όχι μόνον δεν αυτοκαταργείται οικειοθελώς, όπως σε τελευταία ανάλυση διατείνονται ορισμένοι (λόγου χάρη ο Αντόνιο Νέγκρι), αλλά για να διατηρήσει την ιδιωτική ιδιοκτησία της στα σύγχρονα μέσα παραγωγής και την εξουσία της, οξύνει ακόμη παραπέρα τις αντιθέσεις του συστήματος, με κύριο θύμα τους εργαζόμενους.

Και όλα αυτά, ενώ σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής είναι δυνατόν, με προϋπόθεση την ανατροπή του καπιταλισμού, ο ελεύθερος χρόνος να γίνει κυρίαρχος και να είναι αυτός και όχι ο βαθμός εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο το μέτρο του πλούτου. Προς αυτήν την κατεύθυνση υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο ενός επαναστατικού πολέμου θέσεων, η δραστική μείωση του χρόνου εργασίας –δίχως μείωση των απολαβών και εντατικοποίηση της εργασίας–, και όχι η διατήρησή του, πρέπει να αποτελέσει άμεση αγωνιστική διεκδίκηση για το λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, ένα οχυρό προς άμεση κατάληψη.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο συγγραφέας και σπουδαίος διανοητής, Γιώργος Ρούσης.

Ο Γιώργος Ρούσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948. Είναι καθηγητής πολιτικής θεωρίας στο Γενικό Τμήμα δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνωστός αγωνιστής-διανοητής της Αριστεράς. Προσχώρησε σε νεαρή ηλικία στις γραμμές των Λαμπράκηδων και στη συνέχεια εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ ως το 1989, οπότε και διαφώνησε με τη δεξιά στροφή του. Ακολούθως, και για διάστημα δύο ετών, εντάχθηκε στο ΝΑΡ και έκτοτε δρα ως ανένταχτος αριστερός. Οι ερευνητικές-συγγραφικές ανησυχίες του, οι οποίες αντιμετωπίζονται από μαρξιστική σκοπιά, στρέφονται κυρίως σε ζητήματα που αφορούν στο κράτος και στην κοινωνική χειραφέτηση. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και βιβλία.

Άλλα βιβλία του είναι: «Συμμετοχή των εργαζομένων: Πεδίο ταξικής πάλης ή ταξικής συνεργασίας», «Εισαγωγή στη θεωρία της δημόσιας διοίκησης», «Ο Λένιν για τη γραφειοκρατία» «Σοσιαλισμός και Περεστρόικα», «Ασιατικός τρόπος παραγωγής και σοσιαλισμός», «Κομμουνισμός: Τέλος ή η αρχή της ιστορίας;», «Το κράτος από το Μακιαβέλι στο Βέμπερ», «Ο λόγος στην ουτοπία», «Αρχαία δημοκρατία, για πάντα νέα», «Σύγχρονη επαναστατική διανόηση», «Ο Μαρξ γεννήθηκε νωρίς», «Μαρξ-Μπακούνιν: Για το σοσιαλιστικό κράτος», «Από την κρίση στην επανάσταση: Πόλεμος θέσεων».