«…είμαστε φτιαγμένοι από την ύλη που είναι φτιαγμένα τα όνειρα…» Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Η θεατρική πράξη είναι μία διαδικασία ανοιχτή σε πολλές ιδέες, τάσεις και εκφράσεις, μία μέθοδος εμψύχωσης στο χώρο της εκπαίδευσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τεχνική σε πολλούς τομείς. Εμπεριέχει έντονα τα στοιχεία της κοινωνικοποίησης, της επικοινωνίας, της δημιουργικότητας αλλά και της ενσυναίσθησης, της αυτογνωσίας και της συνειδητότητας, συστατικά πολύτιμα για την εξέλιξη της προσωπικότητας και την πορεία μιας ομάδας.
Η αλληλεπίδραση με την τέχνη προάγει το μορφωτικό, το συναισθηματικό και επομένως το κοινωνικό επίπεδο του ατόμου σε μεμονωμένη και συλλογική δράση.
Αν το θέατρο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας, όταν τη μεταφέρουμε σε ένα άτομο ως γνώση μέσα από τεχνικές και μεθόδους, τότε του προσφέρουμε τον κόσμο ολόκληρο. Η θεατρική πράξη είναι ένα δημιουργικό συμβάν που προσφέρει στο άτομο άμεση ικανοποίηση. Είναι ανάγκη να δοθεί στον άνθρωπο η δυνατότητα να οργανώσει δημιουργικά και να εξωτερικεύσει με πληρότητα τις προσωπικές του εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα, σε ποικίλες εκφραστικές μορφές, αναπτύσσοντας προοδευτικά την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα καθώς και σε κάθε εκδήλωση της φύσεως και της ζωής. Επίσης δίδεται η ευκαιρία να πειραματιστεί, να απελευθερώσει το σώμα του, να αυτοσχεδιάσει ελεύθερα, αποδεσμεύοντας τη φαντασία και τις δημιουργικές του ικανότητες ώστε να οδηγηθεί στην καλλιέργεια των εκφραστικών δυνατοτήτων του.
Η ομάδα της θεάτρου λειτουργεί ως μία μικρή κοινωνία, μία δημοκρατικά οργανωμένη ομάδα με κανόνες, οι οποίοι όταν τηρούνται απ’ όλους τους παίχτες της δημιουργεί ένα κλίμα αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης, φιλίας, κοινωνικότητας, αυτοπεποίθησης και αυτοπροσδιορισμού, ένα καθαρό τοπίο αντίληψης και συνείδησης πραγμάτων. Η εκμετάλλευση του τυχαίου συνδέεται με τη δραστηριότητα των εκπαιδευομένων στις παραστατικές τέχνες, τη μουσική, τη ρυθμική και το λόγο ώστε να προκύψει ελεύθερη σωματική και πνευματική έκφραση, σε καθημερινές βιωμένες εμπειρίες ή σε επινοημένες ιστορίες.
Η θεατρική πράξη είναι ένα δημιουργικό γεγονός, ένα ταξίδι στις έννοιες, τις ιδέες, τα ένστικτα και τους κώδικες της ανθρώπινης ύπαρξης και φύσης.
Ανάπτυξη εκπαιδευτικής μεθόδου:
– Θεατρική έκφραση, δυναμική ομάδας, καλλιέργεια ρυθμού και κινητικών δεξιοτήτων, ασκήσεις για το ενεργειακό κανάλι του ηθοποιού, αγωγή προφορικού λόγου, αυτοσχεδιασμός, υποκριτική.
– Θεατρική παράσταση / Ανοιχτή παρουσίαση ομαδικής εργασίας στο τέλος του εκπαιδευτικού κύκλου
Comments are closed.