Βιβλιοπαρουσίαση: Παράταιρη Επανάσταση

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης παρουσιάζει το βιβλίο του Γιάννη Χλιουνάκη “Παράταιρη Επανάσταση” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος, το Σάββατο 21 Δεκέμβρη στις 19:00. Μαζί μας θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου για να συζητήσουμε μαζί του για την περίοδο της κοινωνικής σύγκρουσης 1943-1945, την πρόκληση της “αναθεωρητικής Ιστορίας” που αποτέλεσε την αφορμή για την μελέτη του, σε μια προσπάθεια κατανόησης του επαναστατικού φαινομένου στον 20ό αιώνα.

Για ένα μικρό δείγμα από το βιβλίο «Παράταιρη Επανάσταση», μπορείτε να διαβάσετε την προδημοσίευση αποσπάσματος που εξασφάλισε το Infowar εδώ: https://info-war.gr/prodimosieysi-apo-to-vivlio-paratairi-epanastasi-toy-gianni-chlioynaki/

Αντίτυπα του βιβλίου υπάρχουν ήδη στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, για όσους-ες θέλουν να έρθουν… διαβασμένοι-ες στην εκδήλωση!

Σύνοψη

Το δίπολο Επανάσταση/Αντεπανάσταση παρασύρει την ελληνική κοινωνία σε μια θανάσιμη περιδίνηση, την περίοδο 1943-1945. Ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, στήνουν το σκηνικό μιας μεγάλης και βίαιης κοινωνικής σύγκρουσης καθώς η πλησμονή της ελπίδας για ένα ακαθόριστο μεταπολεμικό “Αλλιώς”, εκφρασμένη με το σύνθημα “Λαοκρατία!”, διασταυρώνεται με τη συνακόλουθη αντίδραση σ’ αυτή την προοπτική. Το βιβλίο εστιάζει στη μεγάλη πόλη και στον προσφυγικό συνοικισμό, επαναστατική εστία, τόπο συνάρθρωσης του “θέλουμε” και του “μπορούμε”.

Η πρόκληση της “αναθεωρητικής Ιστορίας” αποτελεί μόνο την αφορμή γι’ αυτή τη μελέτη, της οποίας βασικό ζητούμενο είναι η κατανόηση του επαναστατικού φαινομένου στον 20ό αιώνα. Τα αριστερά στερεότυπα γίνονται -και αυτά- αντικείμενο κριτικής εξέτασης. Η συζήτηση για τις ευθύνες της ηγεσίας σκοντάφτει συνεχώς σε αυτά καθιστώντας αδήριτη την ανάγκη να κατανοηθούν οι όροι μιας αντιπαράθεσης που ήταν ολόπλευρα πολιτική και όχι απλά στρατιωτική καθώς και η κομουνιστική ταυτότητα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στο Μεσοπόλεμο.

Ένας στοχασμός για την Επανάσταση μέσα από την Ιστορία.

Ο Συγγραφέας

Ο Γιάννης Χλιουνάκης γεννήθηκε το 1959, στο Αμάρι Ρεθύμνου. Στα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στον χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς. Μετά το ’89 σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση, στην Αμοργό. Σήμερα είναι διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας.