ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ 11, 12 ΙΟΥΝΗ

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο οδοιπορικό στα μέρη που ξεκίνησε ο ΕΛΑΣ.

Πάνω από 70 άτομα από την Αθήνα και επίσης από την Λαμία, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη, την Νάουσα, την Καβάλα, το Αγρίνιο, μέλη και φίλοι των Εργατικών Λεσχών και άλλων συλλογικοτήτων βρεθήκαμε στα μέρη της μνήμης και του αγώνα.

IMG_20160611_120303 IMG_20160611_172658 IMG_20160611_191102 IMG_20160612_101503

 

 

 

 

 

Πιάσαμε το νήμα από την Καλύβα του Στεφανή στην Σπερχειάδα που έγινε αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων από την ομάδα Ιστορίας του Εργατικού κινήματος της λέσχης και επίσης από τον Χάρη Βάρσο, μελετητή και ιστορικό από τη Λαμία, περιγραφή του διεθνούς πλαισίου και της ευρύτερης περιόδου μέσα στην οποία πάρθηκε η απόφαση για το ξεκίνημα της ένοπλης αντίστασης στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του.  Είναι απίστευτο το πώς οι 6 αντάρτες που συναντήθηκαν στη Καλύβα μπόρεσαν σε λίγους μήνες να γίνουν χιλιάδες και να βάλουν τη σφραγίδα τους όχι μόνο στην απελευθέρωση της χώρας από τους Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες αλλά και να δημιουργήσουν δομές και όργανα Λαϊκής Εξουσίας.

Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην Δομνίστα. Με την βοήθεια του Δασκάλου του χωριού Κώστα Παπαδόπουλου και του προέδρου Νικόλαου Καρέτσου περπατήσαμε στα σημεία που συνδέθηκαν με την πρώτη εμφάνιση του ΕΛΑΣ ως ένοπλο τμήμα της αντίστασης. Το καφενείο της συνάντησης του Άρη με την διοίκηση του χωριού, το κτίριο που ήταν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ, το μνημείο του χωριού.

Σειρά είχε το Κρίκελο. Είδαμε το σημείο της μάχης με τους Ιταλούς, το μνήμα του πρώτου νεκρού αντάρτη του ΕΛΑΣ.

Στις Κορυσχάδες βρεθήκαμε στο σχολείο που έγιναν οι ιστορικές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Η Λέσχη Εργασίας των Τρικάλων έκανε παρουσίαση των γεγονότων και της σημασίας τους που έλαβαν χώρα στο σημείο. Εκεί πάρθηκε η απόφαση για τη διενέργεια των εκλογών στην Ελεύθερη και κατακτημένη Ελλάδα που ψήφισαν πάνω από 1.700.000 άνθρωποι και για πρώτη φορά δόθηκε δυνατότητα ψήφου στις γυναίκες.

Τελευταίος σταθμός μας το Παλαιό Μικρό Χωριό. Εδώ έγινε η Τρίτη μάχη του ΕΛΑΣ με τους Ιταλούς και λειτούργησε και το τυπογραφείο του ΕΛΑΣ. Ο σκηνοθέτης Θανάσης Μιχαηλίδης μας μίλησε για την ιστορία και τα γεγονότα και παράλληλα παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ που έχει φτιάξει για το χωριό στα χρόνια του αγώνα.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης ευχαριστεί όλους που πήραν μέρος σε αυτό το οδοιπορικό. Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε, να γνωρίζουμε και να συνδεόμαστε με τα βήματα αυτών που αμφισβήτησαν τους συσχετισμούς σε ‘’όλους τους τόπους, σε όλους τους καιρούς’’ όχι μόνο γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να τιμήσουμε τους αγωνιστές αλλά κύρια γιατί σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, νοιώθουμε πως αυτή η γνώση αποτελεί παρακαταθήκη και ελπίδα για τους αγώνες που έρχονται.